19 Mayıs genelgesine Danıştay iptal kararı verdi
Konya’da 25 yaşındaki bilgisayar programcısı Alper Ayhan’ın Ocak ayında avukatı Ahmet Gürol Şağban aracılığıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışında sadece okullar ve öğrenciler ile kutlanmasını talep eden ve stadyumlar ve meydanlarda kutlanmasını yasaklayan genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a açmış olduğu dava sonuçlandı ve Danıştay genelgenin iptal edilmesine karar verdi.
Ben ve tüm Türk gençliğinin bu haklarımızın elinden alındığın düşünüyorum
Davanın açılacağı tarihte avukatı ile beraber Doğan Haber Ajansına bir açıklamada bulunan Alper Ayhan’ın: 19 Mayıs kutlamaları coşkusu hakkının bir Türk genci olarak elinden alındığını savunarak 19 Mayıs 1919 tarihinin Türkiye Cumhuriyeti temellerinin ilk adımlarının atıldığı tarih olduğunu ve 19 Mayıs’ın Cumhuriyet tarihindeki önemini hala unutmayan gençlerden biri olduğunu ve bu yüzden 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlamaya ve bu coşkuyu yaşamaya hakkı olduğunu söylemiş ve “Ben ve tüm Türk gençliğinin bu haklarımızın elinden alındığın düşünüyorum.” Diyerek davasının gerekçesini açıklamıştı.
Genelge Kanun ve Yönetmeliklere aykırı
Aynı tarihte müvekkili Alper Ayhan ile beraber açıklama yapan Ahmet Gürol ise Milli Eğitim Bakanlığının gerekçede ‘iklim koşullarının öğrencilerde sağlık sorunlarına yol açması, çalışma koşullarının uzunluğunun öğrencilerin motivasyonunu azaltması ve velilerin şikayet etmesi” sebeplerini gerekçe göstererek “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama faaliyetlerinin Ankara dışında il ve ilçelerde bundan böyle uygulanmaması, günün anlam ve önemine uygun kutlamaların sadece okullarda ve öğrencilerin katılımı ile yapılması kararı” ile valiliklere gönderilen genelgenin tamamen kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğunu söylemişti.
.Genelgenin kanun ve yönetmeliklere tamamen aykırı olduğunu öne süren Şağban, “Biz bu dava ile bu genelgenin başta 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na, 2429 Sayılı Ulusal Bayramlar Ve Genel Tatil Günleri Hakkındaki Kanuna ve bu Kanuna göre çıkarılmış 01.10.1981 tarih ve 17475 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal Ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine, 2595 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi hükümlerine açıkça aykırı olduğu kanaatiyle bunları bildiren gerekçelerimizi, dilekçemize belirtip, davamızı açtık.”diye konmuştu.
Danıştay genelgenin yürütülmesinin iptali için karar verdi
Genelgenin yürütmenin durdurulması ve iptali için müvekkili adına Danıştay 8’inci Dairesi’ne gönderilmek Konya İdare Mahkemesi’ne müracaat eden Avukat Ahmet Gürol’un açtığı dava için Danıştay genelgenin kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu görüşüyle iptali için karar verdi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer kararı eleştirdi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise basın mensuplarının konu ile ilgili sorduğu soruya cevap olarak alınan kararın bir garabet* olduğunu söyleyerek cevap verdi. Dinçer konuşmasında: “19 Mayıs bayramının nasıl kutlanacağı gerekçesine baktığımızda, bir üst kurum normu olan yönetmeliklerde 19 Mayıs’ın nasıl kutlanacağına dair her türlü ayrıntının yazıldığı ifade ediliyor ve bunun içinde yeni bir idari düzenleme yapmaya gerek olmadığı söyleniyor. Zaten bizim gönderdiğimiz genelgede yönetmeliğin gerekliliklerine uygun olarak davranılması şeklindeydi. Başka bir ifadeyle 1980 yılından bugüne kadar yönetmeliğin gereği olmayan pek çok iş ve uygulama aslında 19 Mayıs törenlerine dahil edilmişti. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı genelge ise bundan sonra yönetmelik neyi emrediyorsa ona uyun şeklindeydi. Aslında Danıştay bir tarafı ile yürütmeyi durdurma kararı verirken yönetmeliklere uyun kararı veriyordu ama ne gariptir ki bizim genelgemiz de aynı şeyi söylüyordu. Öyleyse verilen bu kararın ne anlama geldiğini beraber sorgulayabiliriz.” dedi.