Jiang Zemin ve oğlu yolsuzluktan nasıl zengin oldular
2007 yılında Çin Komünist Partisinin (ÇKP) bazı liderlerinin devlet işletmelerinin özelleştirilmesinde rüşvet aldıklarının ortaya çıkması ile Jiang Zemin ve oğlu birçok yolsuzluk skandalı ile ilişkilendirilmişti.
Jiang Zemin 1989-2002 yılları arasında Çin’in bir numaralı lideri konumundayken, Zemin’in bu gücü devlet kaynaklarını kendi zimmetine geçirmek için kullandığına inanılıyor. Remnin Gazetesi’ne göre, Jiang Zemin kara para aklama işlemlerine ilk olarak Jiangsu’da başladı ve Çinli vergi mükelleflerinden çaldığı parayı burada akladı. Jiangsu Eyaleti’nde, merkezi hükümet tarafından finanse edilen projelerde Jiang Zemin politik gücünü kullandı ve kara para aklayarak kişisel karlar elde etti.
Pekin’deki dahili kaynaklara göre, Zhu Rongji’nin Çin’in Başbakanı olduğu dönemde, Rongji, Jiang Zemin’in “devlet işletmelerinin özelleştirilmesi” için hazırladığı planları uygulamaya koydu ve Jiang Zemin ile işbirliği içinde bu planları hayata geçirdi. Zhu Rongji göreve geldiği zaman devlet işletmelerini üç yıl içinde ayağa kaldıracağına söz vermişti. Ama iki yıl sonra, birden bire bazı devlet işletmelerinin sözde “dipsiz kuyular” olduklarını söyleyerek, bu işletmelere ne kadar para yatırılırsa yatırılsın bu işletmelerin hiç kalkınmadıklarını, aksine devlet kaynaklarını daha da sömürdüklerini ileri sürdü.
Devlet işletmelerinin merkezi devlet tarafından finanse edilmesi ekonomik devinim adına değişik tiplerdeki borçlanmalara dönüştü. Yabancı şirketlerle ortak girişimler yoluyla, devlet yetkilileri bu süreçte ceplerine çok miktarda para indirdi. Devlet işletmelerinin özelleştirilmesi, Jiang Zemin’in kendi özel varlıklarını naklettirmesine ve bu durumda kendisinin daha çok para aklamasına meydan verdi.
Çin kapılarını yabancı işletmelere açtıkça da, kapılarını da değişik tiplerdeki yozlaşmaya açmış oldu ve yabancı şirketler Jiang Zemin’in parasını aklamasında ona yardımcı oldular.
Şangay’da Jiang Zemin’e yakın kaynaklardan derlenen bilgiler doğrultusunda The Epoch Times tarafından yayınlanan Her Şey Güç İçin: Çin’in Jiang Zemin’inin Gerçek Hikayesi kitabına göre, Jiang Zemin’in 1993 yılında Partinin başına getirilmesiyle, Zemin’in oğlu Amerika’dan Çin’e döndü ve babası ile yolsuzluklar yapmaya başladı. 1994 yılında, Jiang Mianheng bir devlet işletmesi olan ve Şangay Borsasında asıl değeri birkaç yüz milyon yuan olan Şangay Ortaklığını birkaç milyın yuana aldı. Görünürde, ortaklık bir devlet işletmesi olarak görünüyordu ama aslında bu işletme Jiang Mianheng’in özel mülkü haline geldi.
Kitapta yer alan bilgilere göre Jiang Zemin’in oğlunun aldığı devlet işletmeleri arasında China Netcom Telekomünikasyon Ltd. (wang tong), Şangay Otomobil Endüstrisi (shanghai qiche gongye jituan gongsi), Şangay Bilgi Ağı (shanghai xinxi wangluo), ve Şangay Havaalanı Şirketi (shanghai jichang jituan gongsi) bulunyor. Bu devlet işletmeleri, özelleştirme sürecinde, Jaing Zemin ailesinin özel mülkü haline geldiler.
Yine Pekin’deki kaynaklara göre, politikadaki ve iş dünyasındaki önde gelen bazı figürler, Jiang Zemin gücü eline aldıktan sonra, Jiang Zemin ile yakın ilişkiler geliştirmeye çalıştılar. Bunların arasında büyük bir Wall Street firmasının CEO’su da vardı. Bu kişi, başka bir Wall Street firması ve bir Çin devlet bankası arasında bir yatırım bankası kurdu ve bu banka Çin’de çok büyük miktarda zneginliğin toplanması ve Çin’in dışına nakledilmesinde ve yolsuzlukta büyük bir rol oynadı.