Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’, aynı adlı romanının yayınlanmasından üç buçuk yıl sonra açıldı. Müze, Türkiye’nin 1960 ve 70’li yıllardaki karışık zamanlarından hatıraları sergiliyor. Müze, romanın kahramanları olan Kemal ve Füsun’un hayali yaşamları ve hatıralarına adandı.
Orhan Pamuk’un 2008’de yayımlanan son romanı ‘Masumiyet Müzesi’nin bir parçası. Roman, zengin bir aileden gelen Kemal’in, yoksul uzak akrabası Füsun’a duyduğu yıllar süren aşkı anlatıyor. Kemal, Füsun’a ait eşyaları toplar ve en sonunda bunlardan bir müze kurup orada yaşamaya başlar. Orhan Pamuk da yıllarca bir yandan romanı yazarken bir yandan bu müzeyi yaptı. Romanda geçen objelerin, 70 ve 80’lerdeki gündelik hayatı simgeleyen fotoğrafların, görüntülerin ve başka her şeyin olduğu bir müze.
Çukurcuma’da hala eski püskü ahşap evlerin bile olduğu dar bir sokaktan girdiğiniz müzede sizi önce Kemal’in topladığı 4213 sigara izmaritiyle kaplı duvar, yani bir nevi sigara izmaritleri enstalâsyonu karşılıyor. Zaten müzenin tamamını tek ve büyük bir edebiyat enstalâsyonu ya da enstalâsyonlardan oluşan bir sergi gibi düşünmek mümkün. Bu serginin tek sanatçısı ve küratörü ise Orhan Pamuk… Müze, romanın 83 bölümünü canlandıran 83 vitrinden oluşuyor. Masumiyet Müzesi’nin bulunduğu yer de İstanbul’un zaman içinde nasıl bir değişim geçirdiğini ortaya koyuyor. Orhan Pamuk’un Çukurcuma’daki müze binasını satın aldığı 15 yıl önce semt, yoksul ve köhne bir durumdaydı. Şimdi Çukurcuma yüksek emlak fiyatlarıyla, yeni sanat galerileriyle İstanbul’un popüler semtlerinden biri haline gelmeye başladı.
Nobel ödüllü bir yazarın sözcüklerle kurduğu dünyayı, nesnelerle somut bir hale getirdiği Masumiyet Müzesi dünya edebiyat tarihini ilgilendiren bir proje. Pamuk’un 10 yılı aşkın bir süre ince ince uğraşmasının sonucunda Masumiyet Müzesi, romanın duygusunu ve atmosferini hiç okumayanlara bile aktarabilecek bir incelikte hazırlanmış. Belli ki 28 Nisan’dan itibaren elinde ‘Masumiyet Müzesi’nin farklı dillerdeki baskıları olan okurlar ve İstanbul’un geçmiş hayatını merak edenler için görülmeye değer bir müze.