3500 Eski Afyon Konağı Tamamen Yenileniyor mu?
Afyon’a ilk gidişimdi. Daha önce gitmeyi hiç düşünmemiştim. Bu kez gitmek için gerekli şartlar oluştu ve ben Datça’dan Ankara’ya gitmek yerine Afyon’a gitmeye karar verdim. Yanımda Afyon’da yaşayan bir arkadaşım vardı ve bir gece onlar da konaklayacaktım.
Afyon ile ilgili hiçbir fikrim yoktu, hatta ön yargım bile vardı diyebilirim. Gece otobüsüne bindik. Sabaha doğru Afyon’daydık. Şehrin dışındaki kavşağa geldiğimiz zaman çok şaşırdım. Hiç beklemediğim kadar güzel bir girişi var şehrin. Hatta şimdiye kadar gördüğüm en düzenli ve güzel girişti. Mükemmel tesisler, 5 yıldızlı oteller var. Caddeler geniş ve jilet gibi bu kavşakta. Afyon Ege’ye açılan bir kapı olduğu için burası çok önemli bir geçiş noktası.
Sonra otogara girdik. Süper bir otogarı var şehrin. Çok şaşırdım. Bir havaalanına girmiş gibi olduk. Afyon hem bir ticaret kenti, hem çok önemli bir noktada, hem de termal zenginliklere sahip. Burada ciddi termal oteller bulunuyor. Hem yurt içinden hem de yurt dışından çok sayıda insan şifalı sular için Afyon’a geliyor. Termal turizmi şehre ciddi bir katkı yapıyormuş.
Şehrin ortasından kocaman bir sivri tepe yükseliyor; en tepede ise Afyon Kalesi var. Kale çok dik bir konumda gerçekten. 464 basamak tırmanmanız gerekiyor ulaşabilmeniz için. Hava çok sıcak olduğu için tırmanmadık.
Eski Afyon bölgesi ermeni yerleşim bölgesiymiş. Ermeniler Afyon’a yerleştiklerinde şehrin dört bir yanına kancalar ile et asmışlar. Etin en geç koktuğu yer neresi ise, yerleşim yeri olarak orayı seçmişler. Buranın havası diğer kısımlara göre daha iyi.
Eski Afyon evleri çok güzel. Eski Afyon bölgesinde tam 3500 ev bulunuyor ve valili bu semti kurtarmak için bir proje başlatmış. İlk etapta 120 ev bakıma alınmış. Evin pencereleri kapılar ve çatışı orijinaline sadık kalınarak yeniden düzenleniyormuş. Rengarenk boyanmış bütün evler. İtalya’daki, Fransa’daki kasabalara şunlara bunlara bakıp özeniyoruz. Bizim ülkemizde ise fazlası var, eksiği yok.
Bu bölgedeki şehircilik anlayışı çok gelişmiş. Evler Helenistik dönemin ızgara sistemine göre yapılmış. Afyon evlerinde zemin katlarda taşlık ve avlular bulunuyor. Burada kiler, depo, odunluk, ahır, çamaşırlık yer alıyor. Orta katlar alçak tavanlı ve küçük pencereli. Üst katları taşıyıcı konsollar taşıyor ve geniş odalar manzaraya ve sokağa karşı açılıyor.
Bazı evler işletmeye açılmış ve kafe olarak çalıştırılıyor. Öğlen vakti bu evlerden birine gidip bir şeyler içtik. Sokaklarda dolaşırken bu evlerin hepsi düzenlense ve turizme açılsa ne muhteşem bir yer olurdu diye düşünmeden de edemedik.