Satürn’ün Uydusu Rhea’daki Keşif Bilim Adamlarını Heyecanlandırdı
NASA’ya ait olan Cassini uzay aracı, Satürn’e ait ikinci en büyük uydusu olan Rhea’nın atmosferinde oksijen molekülerinin doğrudan yakalanması ile uydunun ince bir tabaka oksijen atmosferine sahip olduğunu belirledi. Dünyadaki oksijene oranla 5 trilyon kez daha az bir oksijen olduğu tespit edilirken Ay ve Merkür’e göre yüzeyde ayrışan oksijen 100 kat daha fazla.
Satürn’ün en büyük ikinci uydusu olarak 1500 km. çapa sahip olan Rhea’da çekilen görüntülerde buzlu bir yüzey keşfedildi. Buzlu yüzeyin zarar görmüş olduğu bunun nedeninin ise kraterlerin uzaydaki göktaşları ile çarpışmaları sonucu oluştuğu düşünülüyor.
Colorado’daki Uzay Bilim Enstitüsü’nde görevli Cassini uzay aracının görüntüleme ekibi lideri olan Carolyn Porco yaptığı açıklamada, “Diğer dünyadan güzel, uzun ve kaliteli bir görüntü elde ettik. Bu çektiğimiz görüntüler bu özel ayın çekilmiş olan en son yakın çekimi olacak” dedi.
Satürn’ün manyetik alanı nedeniyle Rhea’daki oksijen Ay’daki gibi buz içinde hapsolmamış. Bunlar yüzeyde serbestçe dolanıp kimyasal tepkimelere neden oluyor. Oksijenin kaynağının bulunmasına karşılık karbondioksitin kaynağının ne olduğu belirlenemedi.
İngiltere’deki Londra College Üniversitesi’nden Cassini araştırması üyesi Geraint Jones ise, “Karbondioksitin tam olarak yüzeyden nasıl olup da serbest kaldığı sırrını çözemedik. Ama Cassini yardımıyla uyduyu çevreleyen bu gaz bulutunun bilmecesini çözmek için uğraşıyoruz” diyor.