5 Ocak Sonrası Yeni Dönem Başlıyor
15 Ocak’ta yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayına taşınacak olan Erdoğan,5 Ocak’tan itibaren ayda bir kez Bakanlar Kurulunu toplayıp hükümete tavsiyeler verecek.
Turgut Özal, hem Çankaya’da hem de Başbakanlık’ta toplamıştı Bakanlar Kurulu’nu. Süleyman Demirel bir kez jeste karşılık vererek 35 dakikalık bölümüne katıldı. Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül ise teamülleri işletip katılmadı.
Anayasa’dan kaynaklı tüm yetkilerini kullanacağını belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 5 Ocak’ta yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda başkanlık edeceği Bakanlar Kurulu’nu düzenli olarak toplayacak. İşte 5 Ocak’tan sonraki yeni dönemin detayları:
15’İNDE TAŞINIYOR: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nu toplayacak. Çankaya’dan yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınma işlemi ise 15 Ocak’ta.
DAVUTOĞLU ÇANKAYA’YA: Erdoğan taşındıktan sonra Başbakan Davutoğlu, bazı danışmanları ve müsteşarı ile Çankaya Köşkü’ndeki yeni ofisine geçecek.
REZİDANS NİSAN AYINDA: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikamet edeceği Söğütözü yerleşkesi içindeki rezidans Nisan ayında tamamlanacak. Kongre merkezi ve cami ise 2015 sonunda…
KARARNAME ÇIKIYOR: Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulacak yatırımları izleme, dış ilişkiler, güvenlik başkanlıkları için kararname çıkarılacak. Eski Ulaştırma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım etkili bir pozisyonda bulunacak. Teşkilat yapısına ilişkin çalışmalar, Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan ile Personel Başkanı Ahmet Minder tarafından yürütülüyor.
DÜZENLİ TOPLANTI: Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na düzenli olarak başkanlık edecek. 2 ‘aylık periyotlarla’ denilse de son kararı Erdoğan’ın vereceği ve her ay Bakanlar Kurulu’nu toplayacağı belirtiliyor. Bu konuda özel çalışma yürütülüyor. Kurulun sekretarya görevini Başbakanlık yapacak.
ERDOĞAN İSTEMEDİ: Çankaya Köşkü’nün 550 personeli var. Yeni katılacaklarla 750 kişiyi bulsa ve her odaya bir personel otursa bile 1150 odalı ‘Saray’, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı için çok büyük. Ana kule, kuzey ve güney kule olarak adlandırılan bloklardan birine Başbakanlık’ın taşınması düşünüldü ancak Erdoğan, ‘vesayet olur’ diye kabul etmedi.
THINK TANK GİBİ: Başkanlıklardan oluşacak yapılanma, adeta bir think tank gibi çalışacak. Türkiye’yi, dünyayı takip edip Erdoğan’a danışmanlık yapacak. Hükümete tavsiyelerde bulunacak. Erdoğan, Başbakan ile ikili görüşmelerinde bunları kendisine iletecek.
PARTİDE YENİLENME: Yeni süreci değerlendiren bir yetkili, “1-2 aya seçim havasına girilir. Hükümette, partide, parlamentoda yenilenme olur. 12 yılın yorgunluğunu taşıyan çok sayıda isim gider, yeni isimler gelir” dedi.