Artık Eğitimde Proje Yapan ve Değer Katan Öğrenci Dönemi Başlıyor
Günümüzde pek çok şeyin dönüşüme uğradığı gibi artık eğitim de dönüşüme uğruyor ve tüm dünyada yavaş yavaş yeni bir eğitim anlayışının ortaya çıktığı görülüyor. Bu yeni eğitim anlayışı öğrencilerin değer ve proje üretmesine dayalı bir eğitim anlayışı. Bu projeci eğitim anlayışının dünyadaki en önemli destekçisi ise İngiltere. İngiltere öğrencilerin proje üreten ve farkındalık yaratarak insanların hayatlarında dönüşüm yaratabilen bireyler haline gelmesi için Edinburgh Projesi adındaki bu projeyi yürütüyor ve tüm dünyada bu Edinburgh Projesi döngüsüne katılan okulları destekliyor.
Bu eğitim anlayışının Türkiye’deki temsilcilerinden biri ise Mersin Harward Hasan Kılıç Eğitim Kurumları. Okul kurucusu Hasan Kılıç bir sene önce kurduğu bu eğitim anlayışı ile şu anda öğrencilere etken birer birey olmaları konusunda fırsatlar sunuyor. Kurumun amacı aynı zamanda Türkiye’de eğitimde bir rol model olabilmek. Kılıç’ın ifadesi ile sosyal projeler için Türkiye’de öğretmen görevlendiren tek okul burası. Kılıç okuldaki bu anlayışı şöyle dile getiriyor:”Harward Eğitim kurumları bütün öğrencilerine belli oranlarda burs veren tek kolej olma, ülkemizde ilk olarak uygulanan sınıf sistemi, Mersin’in ilk butik koleji gibi ilkleri barındırmaktadır. Kolejimiz sanat, spor ve eğitim alanında fark oluşturan her öğrenciye belli oranlarda burs sağlamaktadır. Burslar sadece bu alanla sınırlı olmayıp, yıl içinde kitap okuyan, ağaç diken, yaşlı bakım evleri ve çocuk esirgeme kurumlarını düzenli ziyaret eden ve birçok sosyal projeye katılan öğrencilerimiz de burs alabilmektedir. Kısaca, kendine değer katan, emek sarf eden her öğrencimiz, bizim için kıymetlidir.”
Kılıç bu yeni eğitim anlayışını başka bir şekilde şöyle ifade ediyor: “ Bizim eğitim anlayışımızda gerçekleştirdiğimiz sosyal projeler sözde değil. Biz sosyal projelerimizi aynı zamanda patentli hale getiriyoruz. Bunu Edinburgh projesi kapsamında gerçekleştiriyoruz ve proje kapsamında yapılan her sosyal proje belgelenmek zorunda ve bunun bir süresi var. Bir sosyal projeyi bir kere yaparak vazgeçemiyorsunuz. 3, 6 ve 9 ay yapılan projeler var. Aynı zamanda 4 yıllık dilimleri var. 1 aylık yapılan projelerin hiçbir kıymeti olmuyor. Biz belirttiğimiz bu süreçleri üst kurumlara belirtiyoruz ve bu belirttiğimiz süreç içerisinde öğrenci madalya alıyor. Altın, gümüş ya da bronz madalya alıyor. Öğrenci yaratıcı davrandığı ve oluşturduğu her bir farklı proje ile de bir dersinden yüz alıyor. Bunu sözlü notuna çeviriyoruz. Bu bağlamda burada TÜBİTAK tarzında projeler de üretiliyor.”
Okul aynı zamanda öğrencilerini spor yapmak konusunda da destekliyor. Okçuluk bu konuda örnek branş durumunda. Kılıç: “Eğer bir öğrenci hayatını buna göre dizayn eder ve okçulukla ilgili çalışmalar yaparsa, illa ki bir madalya almasına da gerek yok, bunu üç ay içerisinde yaparsa bu süre için bir ödül, 6 ve 9 ay gibi daha uzun sürelerde bu sporu sürdürürse başka ödüller öğrencileri bekliyor. Öğrenci bu süreyi biraz daha uzatır ve okçuluk konusunda kendine bir amaç belirlerse okul öğrencilere burs vererek eğitimlerinin %50’si veya %75’ini karşılıyor ve öğrenci bu konuda ulusal veya uluslararası başarı sağlarsa okul öğrenciye tam burs veriyor.”
Unutulmakta olan sporlara burs veren bir eğitimi kurumu
Okçuluk konusundaki gelişimi ise Kılıç şu ifadelerle anlattı: “Bizim spor konusunda takım sporlarından çok bireysel sporlara ve özellikle unutulmaya başlamış sporları okulumuzda desteklemeye karar verdik ve okçuluk, eskrim yada bireysel atletizm gibi sporlara yöneldik. Mersin İl Temsilcisi Antrenör Aytekin Ataş ile karşılaştığımız zaman doğru insanla karşılaştığımızı gördük. Hocamız ile tanışmamızın ardından milli takım düzeyinde çalıştırdığı öğrencilerin problemlerine tanık olduk.
İlk olarak öğrencileri ailelerinin desteklemediğini gördük ve ikinci olarak da çocuk okçuluk ile ilgilenirken derslerinin kötüleşebileceğinden endişeleniyordu. Biz de okul olarak bu gençlerimizi sporla ilgilendikleri için ödüllendirmeye karar verdik. Size hem burs verelim hem de müsabaka veya antrenman için okula gelemediğiniz zamanlar için de size ders takviyesi yapalım dedik. Veliye de çocuğunuz sporla uğraştığı için size okul parasında indirim yapacağız dedik. Hem öğrenci hem de Veli bu durumun hem maddiyat hem de maneviyat olarak kendilerine dönmelerine çok sevindiler.
Bu şekilde okulumuz spor alanında da öğrencileri desteklemeye devam edecek. Biz doğru olduğumuzu düşünüyoruz ve bu sebeple de Aytekin hocamız gibi doğru bir insanlar karşılaştığımızı düşünüyoruz. Yunus’un da dediği gibi “Cümleler doğrudur siz doğru iseniz, doğrular bulunmaz siz eğriyseniz.”
Başarılı okçular Betül Demir ve Enes Doğan’a tam burs
Konu ile ilgili açıklama yapan antrenör Aytekin ATAŞ, Harward Eğitim Kurumları’nın 2014-2015 öğretim yılında Avrupa üçüncüsü olan sporcu Betül Demir’e tam burs, iki sporcuya da yarım bursa imkanı tanıdığını ve 2015-2016 yılında da kurumun spora karşı duyarlılığını sürdürerek 2015 yılı Okullar Arası Türkiye Okçuluk Şampiyonası’nda Türkiye üçüncüsü olan Enes Doğan’a tam ve gelecek vadeden sporculardan Serdar Can Özaslan, Nihal Selvi ve Helin Dila Eren’e yüzde 75 ve yüzde 50 oranında burs imkanı sunarak sporcuları onurlandırdığını ve bu davranışı ile okullar arasındaki farkını ortaya koyduğunu belirtti. Kılıç’a teşekkürlerini ileten Ataş diğer eğitim kurumlarından da gençlere karşı aynı duyarlılığı görmeyi ümit ettiklerini belirtti.