Çin’in Henan Eyaletindeki Ünlü Dengfeng Shaolin Tapınağı
Geleneksel Shaolin Tapınağında, yıllardır ticari amaçlı Wushu kursları verilmektedir. Bu imkandan binlerce kişi, azımsanmayacak bir ücret ödeyerek faydalanmaktadır. Bunun yanı sıra hayatını keşişliğe adamış Budist rahipler de “Dövüş Sanatını” gelişimlerinin önemli bir parçası olarak görür. Antik çağlarda, Shaolin tapınağın hiç bir şekilde bir ticari amacı yoktu. O zamanlar, keşişler aydınlanma yollunda ilerliyorlardı ve kendi doğalarını iyileştirmek asıl amaçları idi. Fiziksel egzersizler (Wushu) ise, bu hedef doğrultusunda, yardımcı bir rol üstleniyordu.
Bu uygulamalara verilen Xiulian adının anlamı ” içsel doğayı” geliştirmek veya zihni ve bedeni, kişisel
gelişim yolu ile mükemmelliyete ulaştırmak anlamına gelir. Budist uygulaması, farkındalığa önem veriri ve onu geliştirimeyi hedefler. Budistler bu farkındalığı geliştirmek için, sesiz meditasyon , Kinhin(yavaş ve ihtiyatlı yürüme) gibi vücut egzersizlerinin yanı sıra, Kendo, Kuydo ve Wushu gibi dövüş sanatlarını da tercih ederler.
Bu farkındalığı geliştirme istediği ile, Zen Budizimin kurucusu Hintli Bodhidharma( M.S 527), o zamanın 30 senelik Shaolin tapınağına yerleşir. Bodhidharma fiziksel egzersizlerin, ruhsal gelişim için faydalı olabileceğini keşfeder.
Sonradan bu egzersizlerin, saldırganlar ve eşkiyalara karşı etkili bir koruma sağladığı da ortaya çıkar. Bu sayede, Shaolin Tapınağı çok kısa bir sürede ün kazanır ve günümüze dek, Çin’in en tanınan ve bilinen dövüş sanatı haline gelir.
Bodhidharma hakkında bilinen diğer bir gerçek ise, tam olarak Shaolin tapınağının üzerinde bulunan küçük bir mağaranın içerinde, dokuz yıl bir duvarının önünde kesintisiz meditasyonda oturduğudur. O mağarada hala güneşin etkisi ile oluşan, Bodhidharma’nın vücudunun çehresi görülebilmektedir.
Günümüzde maalesef, Shaolin tapınağı tamamen ticari bir kuruma dönüştü. Antik çağda iyi kalpli ve güçlü keşişleri ile meşhur olan bu Shaolin tapınağı, Çin’de gerçekleşen komünist kültür devrimi ve siyasetin etkisi ile tamamen değişti. Bu günün Shaolin tapınağı eskisi gibi duruyor, fakat öğretti ve uygulaması orijinal halinden çok farklı
ve birçok kişi de bunu bir yozlaşma olarak görüyor.