1 Mayıs Tarihi
Dünyada ilk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işçiler gününde 12 saat 6 günlük çalışmaya karşı, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadele başlattı.
ABD’nin büyük kentlerinde 5 binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı.
Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Kentaki’de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi birlikte yürüdü. O dönemde Kentaki’de ki parklar, siyahlarla kaplıydı. 3 gün süren gösterilerin sonunda, sendikacılardan 4’ü idam edildi, 4’ü ise ağır hapis cezasına çarptırıldı.
Bu durum, kanlı Haymerket Olayı’na sebebiyet verir. Grev esnasında öldürülen işçileri protesto etmek için 4 Mayıs’ta kalabalık tekrar toplanır. Miting tam dağılırken kürsünün önüne nereden geldiği belli olmayan bir bomba atılır. Polis ve işçilerin aralarına düşen bu bomba, ortamı tekrar gerginleştirir. Olay yerinde on iki kişi ölür, hastaneye kaldırılan 6 polis ise hastanede can verir. Bombayı atanın kim olduğu bilinmemesine rağmen, grevin örgütleyicilerinden olan 8 kişi mahkemeye çıkartılır ve suçlu bulunur. Kimi idam edilir, kimi müebbet hapis cezasına çarptırılır.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellenmiş oldu. 14-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik,mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylelikle ikinci gösteri ancak 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede kabul edildi. 1 Mayıs işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Küba gibi birçok sosyalist ülkeler tarafından, tatil günü ilan edilen 1 Mayıs günü büyük işçi kitlesiyle kutlanır, bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini alır.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.