10 Kasım’da Dünya Manşetleri

10 Kasım 1938 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü tüm dünyadaki gazetelerde manşet olmuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü 10 Kasım tarihinde dünya gazetelerinde manşet oldu.

Fransız gazetesi “Le Figaro” bu kaybı birinci sayfadan duyuruyor, “Andre Pogni” imzalı haber Atatürk’e özel yer ayırıyordu. “Doğu’nun güzel ışıklarına çelik grisi gözlerini kapatan ne mucizevi bir adamdı” denilen yazıda, Atatürk’ün diktatör olmadığı vurgulanıyordu. Atatürk’ün adının, Türkiye’nin gerçek babası olduğu için kendisine verildiğini belirten gazeteye göre, Yeni Türkiye’nin yaratıcısı diktatör değil, halkının öğretmeniydi. Gazetede, Atatürk’ün askeri başarılarından övgüyle söz ediliyor, son olarak İskenderun Sancağı yani Hatay için Paris ile yaşanan krizin de sona erdiği vurgulanıyordu. Makalenin sonunda bir vurgu vardı: “Ebediyete intikal eden bu büyük insanın halefleri, hayata geçirilen bu işin devamını getirebilecek mi? İşte en büyük sorun bu.”

ABD’den New York Times da Atatürk’ün vefat haberine ilk sayfada yer veriyordu. Haberle birlikte yayınlanan yorum yazısının başlığı, “Atatürk, bir milleti ayağa kaldıran askeri kahramandı.” Gazete, Atatürk’ün yenilen ve parçalanan Osmanlı İmparatorluğu’nun arta kalanlarından 1923’te silahlanmış, sanayileşmiş bir cumhuriyet ve güçlü bir ulus yarattığını yazıyordu. Yazıda kadın haklarına verdiği değerden övgüyle bahsedilen Atatürk için, “Lozan Anlaşması’nı kazanması, 200 yıl sonra yaşlı Asya’nın Avrupa karşısındaki ilk zaferi olmuştu” deniliyor ve şöyle devam ediyordu: “Başarıları, O’nun büyük bir askeri lider ve devlet insanı olduğunu kanıtlıyordu.” New York Times, Atatürk’ün vefatının tüm Türkiye’ye, 14 milyonluk halka bir darbe gibi indiğini, yas ilan edildiğini yazıyordu.

Atatürk’ün ölümü daha pek çok gazetelerde baş sayfada manşet olarak verilmiş, Son Posta gazetesinin de dediği gibi Onun arkasından yalnız Türk yurdu değil, bütün dünya ağlıyordu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.