2024 Yılı Tarımsal Destekler Resmi Gazete’de Yayımlandı

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre mazot ve gübre desteğinde geçen yıla göre her kalemde artış yapıldı. Kararnameye göre; gübre desteği bazı ürünlerde dekar başına 62 lira, bazı ürünlerde ise 35 lira olarak belirlendi.

2024 yılında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin hususları kapsayan karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Çiftçi kayıt sistemi kayıtlarına göre arpa, buğday, çeltik, pamuk gibi ürünler için verilecek olan mazot ve gübre desteği çiftçileri memnun etmedi. Ülkenin dört bir yanında üreticilerin eylemleri sürerken çiftçiye verilecek olan desteğin artış oranı önceki yılın artış oranının da altında kaldı.

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre mazot ve gübre desteğinde geçen yıla göre her kalemde artış yapıldı. Kararnameye göre; gübre desteği bazı ürünlerde dekar başına 62 lira, bazı ürünlerde ise 35 lira olarak belirlendi. Mazotta ise en yüksek destek dekar başına 410 lira ile kütlü pamuğa verilecek.

Kararnameye göre arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye ve yulaf için çiftçilere dekar başına 123 lira mazot, 62 lira gübre olmak üzere 185 lira destek ödemesi yapılacak. Çeltikte dekar başına 300 lira mazot ve 62 lira gübre desteği olmak üzere toplam dekara 362 lira ödenecek. Kütlü pamukta ise dekar başına 410 lira mazot, 62 lira da gübre desteği ödenecek.

Gübre de en az destek ödemesi dekara 35 lira ile dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin, mercimek, nohut ve “diğer ürünler” kategorisinde yer alan ürünlere verilecek.
Geçen yıl olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için 50 lira toprak analizi desteği ödemesi yapılacak.

Organik tarım desteği


2024 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı, organik tarım faaliyeti yapan, geçiş süreci-2, geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan tarım arazilerindeki ürettiği ürüne “ürün sertifikası” düzenlenmiş çiftçiler ile 2024 yılında Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere aşağıda belirtilen birim destek tutarları üzerinden ödeme yapılır.

İyi tarım uygulamaları desteği


İyi tarım uygulamaları yapan ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2024 üretim yılında bireysel veya grup sertifikasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan ve ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere aşağıda belirtilen birim destek tutarları üzerinden ödeme yapılacak.
Küçük aile işletmesi desteği: 2024 üretim yılı için dekara 200 lira ödeme yapılacak.
2024 ürünü fındık için de destek miktarı 170 lira olarak ödenecek.
Yaş çay için geçen yıl 30 kuruş olan fark ödemesi 2024’te 200 kuruş olarak açıklandı.


Katı organik- organomineral gübre desteği


2024 üretim yılı için dekara 40 lira ödeme yapılacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği ise dekara 200 lira olarak açıklandı.

Pamuk dışındaki 16 üründe prim desteği arttı


Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde belirlenen havzalarda, 17 ürün için fark ödemesi(prim) desteği ödeniyor. 2024 yılında bu 17 üründen sadece kütlü pamuk desteği geçen yılla aynı kaldı. Diğer desteklerin tamamı artırıldı.

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, buğdayda 2023 yılında kilo başına 100 kuruş olan fark ödemesi desteği 2024’te 175 kuruşa çıkarıldı. Arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve nohut için geçen yıl kilo başına ödenen 50 kuruşluk prim desteği bu yıl 75 kuruşa çıkarıldı. Kararnameye göre dane mısır desteği 3 kuruştan 10 kuruşa, aspirde 55 kuruştan 70 kuruşa, çeltikte 10 kuruştan 30 kuruşa, dane zeytinde 15 kuruştan 20 kuruşa, soyada 60 kuruştan 80 kuruşa, kanolada ise 100 kuruştan 110 kuruşa çıkarıldı.

En yüksek prim yağlık ayçiçeğine


Yağlık ayçiçeğinde geçen yıl fark ödemesi kilo başına 100 kuruş olarak açıklandı. 26 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kuraklığın etkili olduğu Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da bu destek 150 kuruşa çıkarıldı. 2024 yılı kararnamesinde yağlık ayçiçeği fark ödemesi(prim) kilo başına 225 kuruşa çıkarıldı. Böylece 17 ürün arasında en yüksek primi yağlık ayçiçeğine ödenecek.
Zeytinyağında ise 80 kuruş olan prim 100 kuruş oldu.

Prim ödemelerinde miktar sınırlaması


Kararnameye göre 2024 yılı ürünü kütlü pamuk fark ödemesi desteği için dekara en fazla 500 kilograma kadar destekleme ödemesi yapılacak. Bir üretici dekara 600-700 kilo verim alsa bile sadece 500 kilosuna destek verilecek. 2024 yılı ürünü dane zeytin fark ödemesi desteğinde; dekara dane zeytin verimi maksimum kuru şartlarda 575 kilo, sulu şartlarda 850 kilo ve 2024 yılı ürünü zeytinyağı fark ödemesi desteğinde ise; dekara zeytinyağı verimi maksimum kuru şartlarda 115 kilo, sulu şartlarda 170 kilo esas alınarak destekleme ödemesi yapılacak. 2024 yılı ürünü yaş çay fark ödemesi desteği, dekara en fazla 2 bin 766 kiloya kadar ödenecek.

Su kısıtı olan havzalarda Nohut ve mercimeğe yüzde 50 ilave destek


Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilen havzalarda 2024 üretim yılında ekilen nohut, mercimek ürünlerine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

Sertifikalı fidan/fıde ve standart fidan kullanım desteği


Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan fidan, çilek fidesi ve/veya standart fidan kullanarak desteklenen türler ile ÇKS’ye kayıtlı arazilerde 2024 üretim yılında meyve bahçesi tesis edilmesi halinde geçmiş yıllarda olduğu gibi destekleme ödemesi yapılıyor.

Nar ve muz hariç asma ve diğer meyve türlerinde standart fidan ve fide kullanım desteği olarak standart fidan ve fide için dekara 400 lira, sertifikalı fidan ve fide için dekara 1000 lira destek ödenecek. Sertifikalı fidan üretim desteği: Sertifikalı sınıfında fidan üretimi yaparak satışını gerçekleştiren, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ÇKS’ye kayıtlı fidan üreticilerine 2024 yılı sertifikasyon döneminde ürettikleri aşılı ve aşısız fidanlar için fidan başına aşağıda belirtilen tutarlarda ödeme yapılır.

Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği


Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi, bitkisel ürünlere arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla örtüaltmda ve açık alanda 2024 yılı için örtüaltı paket destek dekara 2 bin 550 lira, açık alanda ise dekara 870 lira destek ödenecek.

Lisanslı depolarda ürün depolama için kira, nakliye ve analiz desteği


Tarımsal ürünlerin, 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu çerçevesinde lisans alarak faaliyet gösteren depolarda muhafaza edilmesi halinde, kira, nakliye ve analiz desteği ödemesi yapılacak.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.