30 Ağustos Zaferi’nin 96. Yılı Kutlu Olsun

9 Eylül 1922'de İzmir, Yunan işgalinden tamamen kurtuldu. Ancak 30 Ağustos, işgalcilerin Türk topraklarının terk ettiği sembolik bir tarih olarak belirlendi.

Mustafa Kemal Atatürk, bugün 96. yılını kutladığımız 30 Ağustos 1922’deki Büyük Zafer’i, 1924 Dumlupınar konuşmasında şöyle anlatıyordu;

“Ulusal tarihimiz çok büyük, parlak zaferlerle doludur. Ama Türk Ulusu’nun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum.

Türk Devleti’nin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır.”

Zafer Bayramı nedir?

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan ulusal bayramdır.

Büyük Taarruz ya da Başkumandanlık Meydan Muharebesi ise Kurtuluş Savaşı sırasında Türk Ordusu’nun Yunan Kuvvetleri’ne karşı başlattığı harekatın adıdır.

14 Ağustos 1922’de kolordular taarruz için harekete geçtikten sonra, 26 Ağustos’ta saldırı başlamıştır. 9 Eylül’de Türk Ordusu İzmir’e girmiş, 18 Eylül’de de Yunan Ordusu’nun Anadolu’yu tamamen terk etmesiyle savaş başarıyla kazanılmıştır.

9 Eylül’de İzmir, Yunan işgalinden tamamen kurtulmasına rağmen, 30 Ağustos, işgalcilerin topraklarımızı tamamen terk ettiği sembolik bir tarih olarak belirlendi.

İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla törenlerle kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başladı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.