Havai’deki Kilauea Volkanı Lav Fışkırtmaya Başladı (Video)

Dünyanın en aktif volkanlarından bir olan Havai’deki Kilauea volkanında yeni bir fissür (çatlak) açıldı. Havai’deki  bilim adamlarına göre açılan fissürden 20 metreye (60 feet) kadar lav çıkışı gözlemleniyor.

Volkandan açılan yarık ilk defa 5 Mart Cumartesi günü, Pu’u O’o kraterinin çökmesinden ve bölgede ufak çaplı depremlerin hissedilmesinden sonra görülmüş.

Havai Volkan Gözlemevine göre volkanın zirvesinde, günlük olarak 600 ton Sülfür Dioksit duman dışarı fışkırıyor.

Resim: Getty Images/Marco Garcia

Yanardağ 1983’den beri her an patlamaya hazır bir durumdaydı.

Hawaii Volkanlar Milli Parkı Şefi Cindy Orlando Pazar günü gördüğü 100 metre yüksekliğe kadar fışkıran lavı sadece hayatında bir kez deneyimleyeceği bir deneyim olarak nitelendirdi.

“Bu inanılmaz bir şey, Gaz ve toprağa baktığınızda, yeni oluşan, ortaya çıkan ve değişen olayları görmek hayatınızı değiştiren bir deneyim . Bu yeryüzünün değişmesi ve sizde buna tanık oluyorsunuz” Diyor.

HVO uzmanları olayları yakından izliyorlar. Yanardağ uzmanı Janet Babb acaba bu yeni patlama uzun ömürlü mü olacak, göreceğiz “dedi.

“Yanardağ uzmanı olarak bizin yapabileceğimiz tek şey bu. Bu anlar bizim beklememizi gerektiriyor.” dedi Babb. “Ne kadar süreceğini söylemek gerçekten zor. 1997’de buna benzer bir patlama olmuştu ve 24 saatten az sürmüştü.”

Aktivitenin devam etmesi nedeni ile bölge halka kapatıldı.

İngilizce Kaynak: http://www.theepochtimes.com/n2/world/hawaii-volcano-eruption-spewing-lava-video-52539.html

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.