5 Element, Sesler Ve Organlar

Klasik Çin müziğinin iyileştirici gücü, beş element ile ilişkili. (Fotoğraf: NTDTV)
Klasik Çin müziğinin iyileştirici gücü, beş element ile ilişkili. (Fotoğraf: NTDTV)

Çin müziğine hakim olan ses sistemi Pentatonik ölçek 5 ton’dur. Bu beş ton, Kung – Shang – Chiao – Chih – Yü olarak adlandırılır. Bu, Çin’in Beş Element teorisinden gelir ve evren, doğa ve insanların iç dünyası ile bağlantılıdır.

Beş Element kendisini şu şekillerde gösterir:

Element : Toprak, demir, ağaç, ateş, su
Ses pozisyonlar : Kung ,Shang, Chiao, Chih, Yü
Yön : Merkez, batı, doğu, güney, kuzey
Sezon : Yıl, Güz, Bahar, Yaz, Kış
Gezegen : Satürn, Venüs, Jüpiter, Mars, Merkür
Duygu : Üzüntü, kaygı, öfke, sevinç, korku

Aynı zamanda insanların beş iç organa sahip olması da tesadüf değildir – kalp, karaciğer, dalak, akciğer ve böbrek. İnsanın sahip olduğu duyu organları ise – kulak, göz, ağız, burun ve dil. Ayrıca insanların 5 el ve 5 ayak parmağı da var. Bütün bunlar Çin’nin temel kültürüne dayanan 5 element teorisine karşılık gelir. İnsanlar, cennet, dünya, olaylar ve nesneler birbirleriyle bağlantılıdır ve bu şekilde karşılıklı uyum ve engelleme prensibi  kendisini gösterir.

Beş iç organ: dalak, akciğer, karaciğer, kalp, böbrek

Beş duyu organı: ağız, burun, göz, dil, kulak

Beş parmak: başparmak, yüzük parmağı, işaret parmağı, orta parmak, serçe parmağı

Beş müzik tonu  ve beş iç organ arasındaki ilişkisi sayesinde, belirli bir ton, ana ton olarak kullanıldığında belirli iç organlara etki edebilir ve onları dengeleyebilir. Müzik kan dolaşımını olumlu etkileyebilir, zihnimizi geliştirir ve kalbimizi ferahlatır. Ayrıca, insanların vücut yapısı ve iç organlarının durumu farklı olduğundan, insanlar müziği farklı algılarlar.

İşte beş temel tonun insan vücudu üzerindeki etkileri:

– Kung-tonu melodisi „Yeryüzü” gibi asil kabul edilir. O, dalağa etki eder. Bir insan sıkça Kung-tonu melodilerini dinlerse, hoşgörülü ve bağışlayıcı biri haline gelir.

– Shang-tonu melodisi „Demir” gibidir, ağır ve eğilmezdir. Shang-tonlu melodiler dinleyen kişi, dürüst ve dost canlısı biri haline gelir.

– Chiao- tonu melodisi İlkbahar gibidir, hayatı canlandırır. O, karaciğer’e etki eder. Sıkça Chiao- tonu melodisi dinleyen kişiler, iyi kalpli ve iyi huylu biri haline gelir.

– Chih- tonu melodisi Ateş gibi tutkuludur. O, kalp’e etki eder. Chih-tonu müziğini sıkça dinleyenler, daha hoşgörülü olur.

– Yü- tonu melodisi Su gibi sesiz ve melankoliktir. Yü-tonu melodisi böbreklere etki eder. Sıkça Yü-tonu melodisi dinleyenler, cömert bir kişi haline gelirler, “Melankolik fakat kırıcı değil”, “neşeli fakat abartılı değil”, Çin kültüründeki müzik böyledir. Müzikte hangi duygu ifade edilmek istenirse istensin aşırı değildir, çünkü aşırı duygu vücut ve enerji akımı (Qİ) için zararlıdır.

Yazar hakkında bilgi: Dr. Zhiping Chen on yıldan fazla bir süredir ABD Seattle’da geleneksel Çin tıbbı doktoru olarak çalışıyor. Tayvanlı doktor müzik ve sağlık arasındaki ilişkiyi ilk olarak, ona muayeneye gelen astım hastalarının bekleme salonunda  geleneksel Çin müziği dinledikten sonra birkaç dakika sonra hastalık belirtilerinin kaybolduğunu fark etti. 2004 yılından beri Chen, müzik ve sağlık ilişki arasındaki ilişki hakkında konferanslar vermektedir.

Konuk yazar Zhiping Chen, The Epoch Times

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.