Ağaç Kavununu Tanıyalım
Latince adı Citrus Medica olan ağaçkavunu turunçgiller içerisinde en ağır olan meyvedir. Ortalama 1-1.5 kg hatta 4 kg’a kadar çıkabilir. Yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Soğuğa en dayanıklı turunçgil türüdür. Son yıllarda popüler olmaya başlamış ve dikimi de artmıştır. Ama 3 yaşından önce meyve vermez. Ağaç kavunun boyu eninden daha büyük kaba dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdır.
Diğer turunçgiller gibi yerken sular akmaz. Meyvenin dilimlerinin sert ve acı kabuğunu soyarak lif lif çıkan meyve etinin rengi beyaz pembe ve olukça lezzetlidir. Özellikle meyve çeşidinin az olduğu kış aylarında tüketebileceğimiz farklı, lezzetli ve son derece de faydalı bir turunçgil türüdür. Pazarlarda rastlarsak alışverişimize eklemeyi unutmayalım. Fakat pembe greyfurtun iricelerini ağaç kavunu diye yutturmaya çalışan uyanık esnaflara dikkat etmekte fayda var.
Ağaçkavunun Faydaları:
Yaprakları, çiçeği ve meyveleri faydalıdır. Hepsini farklı zamanlarda toplamak gerekir. Yapraklarını çiçek açmadan önce toplanıp kurutulabilir.
Çiçekleri tomurcuklar açmadan tomurcuk iken toplanıp kurutulur ya da reçel olarak tüketilir. Meyvesi ise olgunlaşınca toplanıp tüketilir.
Meyvelerinde hesperitin diye bilinen bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini özelliği göstermektedir.
Meyve kabuğu yenmeden çiğnenirse ağız yaralarına ve diş etlerine faydalıdır. Safrayı yok edip,safradan kaynaklanan kusmayı önler.
Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısına iyi gelir. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini giderir.
Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için çamaşırların arasına koyabiliriz. Ağaçkavunu ya da yaprağını koklamak baş ağrısına iyi gelir.
Yoruma kapalı.