Aileler Narsist Çocukları Nasıl Yaratırlar?
Hemen herkes iş hayatında , sosyal ortamlarında narsist insanlarla karşılaşabilir, en kötüsü de böyle bir insanla yaşıyor olabilir. Peki o kişi nasıl bu duruma geldi çocukluğu nasıldı?
Araştırmacılar 7-11 yaşları arasında 565 çocuğu, 415 anne ve 260 babayı araştırmaya alarak bu soruya cevap aramışlar ve görmüşler ki narsist insanların aileleri çocukluk çağında onların diğerlerinden çok daha fazla daha değerli oldukları ve bu nedenle özel muameleye hakları olduklarını ifade etmişlerdir.
Çocuklar ebeveynleri tarafından çok özel olarak görüldüklerinde diğerlerinden üstün oldukları düşüncesini içselleştirebiliyorlar. Ohio State Üniversitesinden Brad Bushman ve Hollanda Amsterdam Utrecht Üniversitesinden Eddie Brummelman ‘ın yaptıkları araştırmalara göre narsist insanların aileleri onlara çok az sıcaklık göstermişti.
Araştırmacılar narsistlerin diğer insanlara göre daha agresif ve daha fazla şiddet gösterme eğiliminde olduklarını belirtiyorlar. Bu tip insanlar uyuşturucu bağımlılığı , anksiyete ve depresyon konusunda yüksek risk altındalar. Kendilerini diğer insanlardan çok daha fazla beğenirler. Aileler çocuklarına sıcaklık ve takdir göstermeden onları üstün oldukları düşüncesiyle katı benlik duygusu ile yetiştirmektedir.
Brummelman 2008 yılında verdiği bir röportajda çocukların değerlendirilmesinde güvenilir bazı testlerin geliştirildiğini söyledi. Özellikle 7-8 yaşlarındaki çocukların kendilerinin başkalarıyla mutlu olup olmadıklarını ve onları başkalarıyla karşılaştırabilecekleri yeteneği geliştirdiklerini gösteriyorlar. Özellikle ailenin etkisinde kalınabilecek bir yaş vardır. Tabiki ailenin aşırı değerli davranışı narsizm için tek sebep değil . Bazı kalıtsal mizaç durumları da ailenin bu tutumuna maruz kaldığında narsizmi ortaya çıkarabilir.
Harvard ‘ta psikolog olan Richard Weissbourd’ un The Washington Post’ ta sevecen, saygılı , sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirmek için önerileri yayınlandı. Bunu neden önemsemeliyiz. Son yıllarda batı gençliğinde narsizm artmaya başladı.
Rachel Feltman : ‘Ben 30 yıldır saldırganlık üzerine çalışmalar yapıyorum . Bir insanın sahip olduğu en zararlı inanç başkalarından üstün olduğu düşüncesidir. Erkekler kadınlardan daha iyi, benim yarışım seninkinden daha iyi, benim dinim senin dininden üstündür gibi . İnsanlar diğer insanlardan daha iyi olduklarını düşünürler ve ona göre hareket ederler. Narsistik kişilikler kendilerini diğerlerinden üstün hissederler , başarılı olduklarını hayal ederler ve özel muameleye hakları olduğunu düşünürler. Kendilerini aşağılanmış hissettiklerinde agresif hale gelirler ve diğerlerine karşı saldırganlaşırlar.
Bu süreci durdurmak için ne yapılabilir. 7-12 yaş ve sonrası duyguların geliştiği dönemdir. Çocukları yetiştirirken onların başkalarından iyi olduğunu söylemeden sevgi ve olumlu davranışlarını takdir ederek yetiştirmek gerekir.
Kaynak. www.theepoctimes.com