Almanya’ya Örnek Olması Beklenen Eğitim Reformu Halk Oylamasında Reddedildi

HAMBURGAlmanya’ya örnek olması beklenen daha adaletli ve başarılı eğitim vermeyi, özellikle göçmen kökenli ve eğitime uzak ailelerini çocuklarına eşit imkan sunmayı vaat eden Hamburg eğitim reformu halk oylamasında reddedildi. Mecliste temsil edilen CDU ve Yeşiller hükümet ortağı ile SPD ve Sol Partininde desteklediği reform dört yıl yerine altı yıl birlikte eğitim görmeyi, öğrenci kabiliyetine göre eğitim ve daha küçük sınıflar gibi bir dizi yenilik ve değişiklikleri kapsıyordu. Almanya’nın Hamburg eyaletinde Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi-Yeşiller hükümet ortakları ile Sosyal Demokrat Partisi ve Sol Partinin desteği ile referanduma sunulan eğitim reformu reddedildi.

Toplam seçmenin yüzde 39,1 oranında yaklaşık 490 bin Hamburglunun katıldığı halk oylamasında ‘Biz öğrenmek istiyoruz’ adlı reform karşıtları oylardan 276 bin 304 ile yüzde 58’ini alırken, reformun kabul edilmesini isteyenler ise 218 bin 65 ile yüzde 45,5’de kaldı. Oyların 427 bininin tatil dolayısı ile mektupla kullanıldığı belirtilirken, 64 bin 600 kişi de sandığa giderek oylarını kullandılar. Reforma siyasi partilerin yanı sıra sendikalar ve çoğu göçmen çok sayıda STK’lar da destek vermişti

Almanya’ya örnek olması beklenen özellikle göçmen kökenli ve eğitimden uzak ailelerin çocuklarına eşit imkan sunma, daha adaletli, daha başarılı ve daha etkili eğitim vermeyi amaçlayan eğitim reformunun kabul edilmemesi başta hükümet ortakları ve destek veren partiler kadar çoğu göçmen STK’lar ve sendikalar tarafından da üzüntü ile karşılandı.

Sonuçların açıklanmasından sonra Eyalet Başbakanı Ole von Beust ve Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Christa Goetsch adına yapılan yazılı açıklamada, “Altı yıl birlikte eğitim verecek Primaschule’yi yeterince insana anlatamadığımız ve onları ikna edemediğimiz için ortaya çıkan sonuçtan dolayı büyük bir hayal kırıklığına uğradık. Sonuç daha uzun süre birlikte eğitim görmeyi hayal edenler için çok kötü. Ama buna rağmen sandıktan çıkan kararı kabul etmeliyiz. Bizlere eğitim reformu konusunda destek olan tüm vatandaşlar başta olmak üzere mecliste bulunan parti grupları, sendikalar ve STK’lara çok teşekkür ediyoruz.” denildi.

Reform tüm öğrencilerin altıncı sınıfın sonuna kadar birlikte eğitim görmeyi, sosyal durumu iyi olmayan semtlerde öğrenci sayısının 19’da sınırlanmasını ve iki öğretmen, öğrencinin kabiliyetine uygun eğitim, öğrencileri gideceği okulun belirlenmesinde ailenin durumu değil çocuğun başarısına göre, ebeveynlere söz hakkı ve istediği okula gönderme hakkı gibi birinci sınıftan itibaren yabancı dil, beşinci sınıftan itibaren ikinci yabancı dil eğitimi vermeyi kapsıyordu.

Geçtiğimiz yıl mecliste oylanarak bu yıl Ağustos ayında yürürlüğü girmesi beklenen yeni eğitim reformu, reform karşıtlarının kurduğu ‘Biz öğrenmek istiyoruz’un topladığı 184 bin imza ile engellemişti. Daha sonra hükümet ortakları ile bir araya gelen reform karşıtları 6 buluşmadan da sonuç çıkmayınca reform karşıtlarının isteği ile halk oylamasına kaldı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ve Yeşiller koalisyon hükümetinin yanı sıra reforma mecliste temsil edilen Sosyal Demokrat Parti ve Sol Parti’de destek veriyor. Partiler arasında on yıllık eğitim barış anlaşması imzalanmıştı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.