Amazon Ormanındaki Bir Toplum Bize Neyi İşaret Ediyor?
Amerikalı bir araştırmacı grubu Amazon ormanlarında araştırma yaparken, ormanın içerisinde küçük bir köy keşfeder. Köy medeniyetten tamamen uzaktadır ve atalarından gelen gelenekler temelinde yaşamaktadır.
Misavirperver köy halkı araştırmacıları o gece ağırlar. Bir süre sonra, araştırmacılar ilginç bir olaya şahit olurlar: Köy halkı iletişim kurmak için köydeki ağaçları kullanmaktadır. Ağaçları bir tür verici ve alıcı olarak kullanan köy halkı, özellikle uzakta bulunan avcı erkekler ile bu şekilde iletişim kurmaktadır.Araştırmacılar çok şaşırır. Köy halkı ise onların neden bu kadar şaşırdıklarına bir anlam verememektedir: ‘‘Bunda garip olan ne var ki?’’ derler.
Daha sonra ABD’den bir ekip köye gider. Çok büyük bir şey keşfettiklerini düşünen Amerikalılar ne yapsalar da, bu insanların nasıl bu yeteneğe sahip olduklarını bir türlü anlayamazlar, çünkü köylülerin anlatabileceği herhangi bir şey hakikaten yoktur. Testler yaparlar, cihazlar bağlarlar ve teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanırlar ama nafiledir.
Köylüler şaşkın bir şekilde birbirlerine bakıyor ve sadece şunu söylüyorlarmış: ‘‘Siz bize bunu nasıl yaptığımızı soruyorsunuz fakat biz de bunun cevabını bilmiyoruz. Bizim dedelerimiz, dedelerimizin dedeleri de böyleydi. Biz hep böyleydik. Bunun bir ayrıcalık olduğunu bilmiyorduk. Bunda anormal olan bir şey mi var? Bizim anlamadığımız şey ise şu: ‘‘Siz neden bunu yapamıyorsunuz? İletişim kurmak için niçin bu telefon denen aleti kullanıyorsunuz?’’ biz de bunu bir türlü anlayamadık.
Bu gibi yetenekler insani değerlerin yok olmadığı bir çok küçük toplumda hala varolmaktadır. Bu yetenekler insanın öz doğası ile çok yakında ilgilidir çünkü. Örneğin Aborjin’ler de bu gibi yeteneklere sahipler ve telapati yeteneği ile anlaşıyorlar.
İnsan bedeni ve sahip olduğu özellikleri gerçek anlamda anlayabilmek ve keşfedebilmek için belki de geleneksel düşünme biçimlerinden kurtulmamız gerekiyor. Teknolojinin ilerlemesi ve modern araçlar belki de bizim doğuştan sahip olduğumuz birçok yeteneğimizin daha da körelmesine sebep oluyordur. Telepati gibi bir yetenek, en pahalı cep telefonundan daha teknolojik veya daha gelişmiş değil midir?
Bugün dünyada 6 çeşit bu tip olağanüstü yeteneğin olduğu kabul ediliyor. Kabul edilme sebepleri ise bilim adamlarının tüm çabalarına rağmen onları çürütemiyor olmaları sanırım. Çünkü en ufak bir açık veya noksanlık olduğu zaman bilim tarafında üstü çiziliveriyor.
Eşeğine ters binen bilge, ‘‘ilerliyor gibi görünmenin aslında geriye gitmek olduğunu’’ boşuna söylememiş olmalı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.