Antik Çapraz Çizgiler, Dünyanın En Eski Çizimi Olarak Adlandırıldı

Eylül 2018’de Magnus M. Haaland tarafından yayınlanan bu tarihsiz fotoğraf, Güney Afrika’da, Cape Town’ın doğusundaki Blombos Mağarası’nın iç kısımlarındaki araştırmacıları göstermektedir. Bilim adamları 12 Eylül 2018’de yayınlanan bir raporda, Güney Afrika’daki mağarada bulunan 73.000 yıllık küçük bir krokinin, bilinen en eski çizim olduğunu söylüyorlar. (AP aracılığıyla, Magnus M. Haaland)

Bir hashtag gibi görünüyor, ama gerçekten 73.000 yaşında. Ve bilim adamları, Güney Afrika’daki bir mağarada bulunan bu minik krokinin bilinen en eski çizim olduğunu söylüyorlar.

Bu en eski tasarım değil; bazı soyut gravürler çok daha eskidir. Ancak bu çizim, Güney Afrika’daki ilk insanların farklı tekniklerle farklı yüzeyler üzerinde tasarımlar yapabildiğini gösteriyor.

Cape Town’un yaklaşık 300 kilometre doğusundaki Blombos Mağarası’nda minik bir mineral pulu üzerine kazınmış bir dizi çapraz çizgi bulundu. Nature dergisinin 12 Eylül’de yayınladığı bir raporda araştırmacılar, bunların bilinen diğer bütün çizimlerden en az 30.000 yaş büyük olduğunu söyledi.

Norveç’teki Bergen Üniversitesi’nden Christopher Henshilwood, çizimin antik dünyada yaygın olarak kullanılan bir pigment olan aşı boyasının, keskinleştirilmiş bir parçasıyla oluşturulduğunu söyledi.

Çizim temel olarak, üç tane hafif eğri çizgiyle kesişen altı kırmızı çizgiden oluşuyor. Çizimin üzerinde görüldüğü küçük mineral kabuğu pulu, sadece yaklaşık 39 milimetre uzunluğunda ve 15 milimetre genişliğinde. Araştırmacılar bunun açık bir şekilde daha büyük bir çizimin parçası olduğunu, çünkü kenara ulaşan çizgilerin aniden kesildiğini söylüyorlar.

Henshilwood e-posta ile yaptığı bir açıklamada bu çizimin, aşıboyası tozu yapımı sırasında kullanılan bileme taşından, pulun bir darbe ile kopmasından çok daha önce yapılmış olduğunun açıkça belli olduğunu söyledi.

Mağaradaki diğer nesnelere de benzer desenler kazındığını ve son 100.000 yılda üretilmiş, kayalara kazınmış eserlerde, bu tür tasarımların yaygın olarak görüldüğünü söyledi. Bu yüzden yeni bulunan taslak, muhtemelen sadece rastgele çizgilerden ibaret değildir.

“Çizimin, yapan kişi için bir anlamı olduğu kesindir ve muhtemelen o gruptaki diğer insanlar tarafından da anlaşılan, ortak semboller sisteminin bir parçasıdır” dedi.

Bulgu, ilkel insanların bütün bilgileri beyninde tutmadığını kanıtlamaktadır ve türümüzün ilk üyelerinin, Afrika’yı terk edip Avrupa ve Asya’ya gitmeden önce “aslında bizim gibi davrandığı” iddiasını desteklemektedir dedi.

Çalışmaya katılmamış olan ve Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde araştırmacı olan Silvia Bello, bu bulguyu önemli buldu.

Bir e-postada “73.000 yıl önce bile, insan davranışlarının ne kadar zengin ve karmaşık olduğunu gösteriyor” dedi.

 

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiye sayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Yazan: Malcolm Ritter, Associated Press

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

 

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.