Âşıklar Bayramı’na İlginin Az Olması Aşıkları Üzdü

SİVAS-Sivas’ta düzenlenen ‘5. Uluslararası Âşıklar Bayramı’ etkinliğine, ilgini az olması katılımcıları üzdü.

İlki 1931 yılında yapılan ve daha sonra kesintiye uğrayan Âşıklar Bayramı 2007 yılından bu yana tekrar kutlanmaya başlandı. Ünlü halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu’nun memleketi Sivas’ta yapılan kutlamaların bu sene beşincisi gerçekleştirildi. Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda başlayan kutlamalarda, Vali Vekili Kemal Şahin, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk hazır bulundu. Yurt dışından, başka illerden ve Sivas’tan toplam 57 aşığın katıldığı kutlamalara, vatandaşların ilgisi ise çok az oldu. Salonda koltuklar boş kalırken, salonun bir bölümü de üniformalı lise öğrencileriyle dolduruldu.

Organizasyonun açılışında konuşan Sivas Vali Vekili Kemal Şahin, âşıklık geleneğinin önemine değindi. Âşıklık geleneğinin binlerce yıl öncesine dayandığını ifade eden Şahin bu geleneğin bir Türk kültürü olduğunu vurguladı.

Şahin, “Bu geleneğin mimarı olan âşıklarımız yüzyıllar boyunca milli kültürümüze hizmet etmiş, halkımızın gören gözü, işiten kulağı olmuşlardır. Öncelikle onların kıymetini bilmeli ve millet olarak ne kadar zengin bir hazineye sahip olduğumuzu idrak etmeliyiz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Türk âşıklık geleneğini dünya gündemine taşıdığını da hatırlatan Şahin, bakanlığın girişimleri sayesinde, UNESCO tarafından 2009 yılında yapılan somut olmayan kültürel miras toplantısında âşıklık kültürünün, insanlığın somut olmayan kültürel miras listesine kaydedildiğini söyledi. Şahin, âşıklık geleneğine sahip olan ve onu yaşatmaya çalışan illerin başında ise Sivas’ın geldiğini ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk da programa vatandaşların katılımının az olması ve salondaki boşluklardan duyduğu üzüntüyü ifade etti. Soluk, “Bu coğrafya, acıyla, gözyaşıyla, birçok sıkıntılarla yoğrulmuş, aşkla yoğrulmuş bir coğrafyadır. Ana sütü gibi ak, ana sütü gibi temiz bir Türkçe ile söyledikleri deyişlerle, yaktıkları türkülerle Anadolu’yu Anadolu yapanların başında âşıklarımız gelmektedir.” diye konuştu.

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de, Türk dünyasının yüzyıllar boyu geleneklerinde daima varlığını korumuş olan âşıklık geleneğinin, irfan dünyamızın sesi, nefesi ve en etkili ifadesi olduğunu kaydetti.

Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise “Âşık, sözü ölçen, ezgiye ayar veren, konuştuğunda hikmet söyleyen, sustuğunda da bilgece susan insandır.” ifadesini kullandı.

Sivas Fasıl Heyeti Âşıklar ve Halk Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Ayık ise âşıklık geleneğinin geçmişi hakkında bilgi verdi. Âşıklık geleneğinin evrensel boyut kazandığını ifade eden Ayık, Türk dünyasının kültür varlığının önde gelen unsurlarından birisinin âşıklık geleneği olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından âşıklar Sıtkı Emen, Günay Yıldız ve Âşık Eseri saz ve sözler eşliğinde davetlilere ‘hoş geldiniz’ dedi. Etkinlik kapsamında Prof. Dr. Nevzat Gözaydın da âşıklık geleneği hakkında kısa bir konferans verdi. Âşıklar Bayramı Pazar günü sona erecek.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.