Ayvanın Faydaları
Ayvanın meyvesi gibi çekirdeği ve yaprakları da işe yaramakta boya ve kozmetik sanayinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ayva, protein, şeker, organik asit, A, B2 ve C vitamini ve demir, bakır, potasyum gibi minerallerden zengin, tohumları ise yağ ve protein içermektedir.
Bir çok hastalığa şifa olan ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyarak hazımsızlığı gideriyor.
Cildi ve tırnakları daha parlak ve zinde yapar. Her yaşta sinir sistemini güçlendirir. Meyvesi ve meyvesinden hazırlanan şurup ve kompostosu ishali durdurur.Vücudun gücünü artırarak zindeliğini koruyup, yorgunluğa ve bitkinliğe iyi gelir. Ağız kokusunu önler. İçerdiği mineral ve vitaminlerle kalp ve damar hastalıklarından koruyarak varise iyi gelmektedir.
Ayva hoşafı ağızdaki yaraları iyileştirir. Ağız kokusunu önler.
Tereyağında pişirilen ayva bronşiti sökerek kronik öksürüğe ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Ayvanın çiçeği kaynatılıp içilirse anne sütünü artırır. Kalbi kuvvetlendirip, baş ağrısına iyi gelir.
Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da yapraklarının kaynatılıp suyu ile gargara yapılması mucize etkiler yapıyor.
Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi idrar yolu iltihaplarında mucizeler yaratır.
Ayvanın yaprakları çay gibi demlenip içilirse sakinleştirip uykusuzluğa iyi geliyor.
Anlaşılan o ki bu ayvadan tam olarak faydalanabilmemiz için bir ayva fidanı dikip yetiştirmek şart oldu ama bu çoğumuz için pek mümkün gözükmüyor.