Basın Kanunu Teklifinde İlk İki Madde Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelere başlanan “sansür yasası”nın ilk iki maddesi kabul edildi.

 ‘Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Geçtiğimiz gün gazetecilerin de mecliste siyah maske takarak protesto ettiği yasa tasarısı hakkında görüşmelerin başlamasıyla ilk iki madde kabul edildi.

AK Parti ve MHP yasayı desteklerken, CHP ve İYİ Parti çıkarılmak istenen yasanın esas hedefinin sosyal medya ve medyada iktidarın politikasını deşifre etmeyi önleme maksadı taşıdığını iddia ediyor.

 İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, düzenlemeyle asıl niyetin, muhalif paylaşımların önüne geçmek olduğunu ileri sürdü.

Dün ara verilen görüşmeler, perşembe günü saat 14.00’te kaldığı yerden devam edecek.

1- Yasa teklifinin ; internet haber sitelerinde çalışanlara basın kartı verilmesini sağlayan birinci maddesi kabul edildi. Böylece, mevcut Basın Kanunu’nun birinci maddesinin birinci fıkrasındaki, “Bu Kanun, basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar” hükmü; “Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımı ile internet haber sitelerini kapsar” hükmü ile değiştirildi.

2- Teklifin ikinci maddesi de Basın Kanunu’nun ikinci maddesine eklenen “internet haber siteleri” hükmüyle, internet siteleri de yaygın dağıtım kapsamındaki basın kuruluşları arasında yer aldı. Ayrıca internet haber sitesinin de “İnternet ortamında, belirli aralıklarla haber veya yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapmak üzere kurulan ve işletilen süreli yayını” tanımı yapıldı.

MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, düzenlemeyle “özgürlüklerin kısıtlanacağı”, “basına sansür getirileceği”, “seçimlerin yapılmasının bile tehlikeye gireceğinin” iddia edildiğini söyledi.

Yıldız, “Ülkemize karşı yürütülen algı operasyonlarının, milletimize karşı kurgulanan kumpasların iş birlikçilerini gördük. Küresel güçlerden siyasetimize müdahale talep edenleri, naylon gazetelerle her ay yüz binlerce lirayı hortumlarken emek, özgürlük sloganı atanları, iktidara karşı yayın yapmak şartıyla yurt dışından fonlanan medya kuruluşlarını gördük. Her iddiası gün batmadan çöpe atılan politikacıları da gördük.” ifadelerini kullandı.

Sansür Yasası nedir?

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ‘Sansür yasası’ olarak geçiyor. Bu teklifte hapis cezaları öngörülüyor. Teklifle “Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan” kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.