BM (IOM): Türkiye, En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülkeler Arasında İlk Sırada

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yayınladığı 2024 Dünya Göç Raporu’nda, Türkiye, en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler arasında yeniden zirvede yer aldı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yayınladığı 2024 Dünya Göç Raporu’na göre Türkiye, en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkeler arasında yeniden ilk sırada yer aldı.Her iki yılda bir yayınlanan raporda Türkiye’nin, 2015 yılından beri art arda yedinci kez en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke olarak zirvedeki yerini koruduğuna dikkat çekildi.

2022 yılındaki raporda olduğu gibi, Türkiye’nin hala, başta Suriyeliler olmak üzere yaklaşık 3 milyon 600 bin mülteciye evsahipliği yaptığı kaydedildi.2024 Dünya Göç Raporu’nda, ülkeler arasında en yoğun göçün yaşandığı insani koridorlar da sıralandı. Bu sıralamanın başında, “ABD- Meksika” sınırındaki göç hareketi yer aldı. Türkiye- Suriye sınırı, dünyada en fazla göç hareketinin yaşandığı ikinci yoğun insani koridor olarak gösterildi.

Türkler en çok Almanya’ya göç etti
Raporda, Türkler’in en fazla Almanya’ya göç ettiği, “Türkiye-Almanya’’ insani koridorunun da dünyada en yoğun göç hareketinin yaşandığı 16. koridor olduğu belirtildi.
2024 Dünya Göç Raporu’nda, Suriyeli mültecilerin en fazla göç ettiği ülkeler olan Türkiye ve Lübnan ekonomilerinde yaşanan kırılma ve gerilemelere de dikkat çekildi.

2 milyon 700 bin kişi ülke içinde yer değiştirdi
Raporda, 2023 yılında Türkiye’nin güneydoğusunda ve Suriye’nin kuzeyinde meydana gelen şiddetli depremler yüzünden 50 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, geçtiğimiz Mart ayı itibariyle depremin yaşandığı iki ülkede çoğu evlerini kaybeden 2 milyon 700 bin kişinin ülke içinde yer değiştirdiği ya da ülke dışına göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Dünya nüfusunun yüzde 3,6’sı mültecilerden oluşuyor
2024 Dünya Göç Raporu’nda dünya genelinde tahmini olarak 281 milyon kişinin uluslararası göçmen statüsünde olduğu, bu sayının 117 milyonunun yerinden edilerek göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Dünya nüfusunun yaklaşık %3,6’sının mültecilerden oluştuğu da raporda ifade edildi.
Bunun yanında raporda çatışma, şiddet, doğal ve diğer afetler nedeniyle rekor sayıda kişinin yerinden edildiği, dünyanın demografik yapısının yanısıra mülteci göçünün yaşandığı ülkelerde sosyal, kültürel ve ekonomik değişimlerin de yaşandığı kaydedildi.
Göçmenlerin bulundukları ülkelerden kendi ülkelerine yaptıkları para transferi miktarında önemli artış yaşandığı bilgisine de raporda yer verildi.

2020 ile 2022 yılları arasında göçmelerin yaptıkları para transferlerinin kayıtlarına göre, işçi dövizlerinde yüzde 650’den fazla artış yaşandı.
Dünyadaki işçi döviz transferlerinin toplamı 128 milyar dolardan 831 milyar dolara yükseldi. COVID-19 salgını nedeniyle işçi dövizlerinin önemli ölçüde azalacağı yönündeki tahminlere rağmen büyümenin devam ettiği kaydedildi. Bu kişilerin gönderdikleri işçi dövizi kategorisinde yer alan 831 milyar doların 647 milyar dolarının düşük ve orta gelirli ülkelere gönderildiği kaydedildi.

Mülteci ve göçmen arasında ne fark var?
Irkı, dini, milliyeti, bir gruba mensubiyeti ve siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği yönünde haklı bir korku taşıyan, bu nedenle ülkesinden ayrılan ve aynı korku nedeniyle ülkesine dönemeyen ya da dönmek istemeyen kişiler, sığınmak istediği ülke tarafından kabul edilmeleri halinde, “mülteci” olarak tanımlanıyor.
Genellikle ekonomik nedenlerden dolayı ülkesinden kendi isteğiyle gönüllü olarak ayrılanlara ise “göçmen” deniyor.

https://x.com/IOMTurkiye/status/1788216102708732214

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.