BM, Sri Lanka’da Savaş Suçu İddialarını Araştıracak Heyet Görevlendirdi
JOHANNESBURG– Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Sri Lanka’nın Tamil gerillalarıyla olan iç savaşının son aşamasında savaş suçu işlendiğine dair iddiaları araştırmak için bir heyet görevlendirdi.
BM sözcüsü Martin Nesirky, heyete Endonezya eski Başsavcısı Marzuki Darusman’ın başkanlık edeceğini duyurdu. Diğer iki üyenin ise Güney Afrika insan hakları avukatı Yasmin Sooka ile Amerikalı uluslararası hukuk uzmanı Steven Ratner olacağı belirtildi.
Nesirky, 3 hukukçudan oluşan heyetin, Sri Lanka ordusunun 30 yıl silahlı mücadele ettiği örgüte 2009’da son darbeyi vururken, gerillaların yanında binlerce sivilin ölümünden sorumlu olanların nasıl soruşturulacağı konusunda BM Genel Sekreterine danışmanlık yapacağını söyledi.
BM raporlarına göre, geçen yıl Mayıs ayında sona eren Asya’nın en uzun süren iç savaşın son altı ayında 7 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Öte yandan çatışmalar esnasında bölgede görev yapan uluslararası insan hakları örgütleri rakamı 15 bine kadar çıkarıyor. Aynı gruplar, Sri Lanka ordusunun, teslim olan Tamil gerillalarını infaz ettiğini, sivilleri havadan ve karadan bombaladığını iddia ediyor. Savaş döneminde çekilmiş foto ve video görüntülerin savaş suçunun en büyük delili olduğu belirtiliyor.
Sri Lanka ordusunun saldırıları karşısında adanın kuzeyinde ve doğusunda uzun yıllar kontrol ettikleri topraklardan çekilmek zorunda kalan Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) örgütü, yanlarında götürdükleri yüz binlerce sivili canlı kalkan olarak kullanmışlardı.
BM ve insan hakları örgütlerinin Sri Lanka’daki insan hakları ihlalleri söylemlerine sert dille karşılık veren Colombo yönetimi, adadaki savaş suçu iddialarını kendisinin soruşturduğunu duyurarak, Ban Ki-moon’a ateş püskürdü.
Sri Lanka’da 37 yıl süren iç savaşta BM’ye göre 100 binden fazla insan hayatını kaybetti, milyonlarcası da topraklarından oldu.