(SOPA)”Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası” na Karşı Büyük Protesto
Wikipedia Sansüre Karşı 24 Saat Sitesini Kararttı
İngilizce Wikipedia Amerikan Temsilciler Meclisi’nin korsanla mücadele için çıkaracağı SOPA ve PİPA yasalarını protesto etmek amacıyla sitesini kararttı. Bu yasanın ileride internet sansürlerinin yolunu açacağını düşünen ve bu görüşte birleşen google, wordpress, boing boing gibi pek çok firma tasarıyı protesto ediyor.
Amerikan Temsilciler Meclisi deniz aşırı ülkelerde Amerikan mallarının korsanlarının satılmasını engellemek amacıyla “Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası” (SOPA) ve Senato’ya sunulan “Entellektüel Mülkiyetin Korunması Yasası” (PIPA) yasasını çıkarmaya hazırlanıyor.
İnternetteki en güçlü bilgi kaynağı olan, içeriği dünyanın her köşesindeki gönüllü insanlar tarafından hazırlanan, kar amacı gütmeyen Wikipedia, doğu saat dilimi 24’den itibaren 24 saat süreyle İngilizce Siteyi kapatarak protesto ediyor.
Gece yarısından sonra “Wikipedia English” sayfasında, “On yıldan uzun süredir, insanlık tarihinin en büyük ansiklopedisini oluşturmak için milyonlarca saat çalıştık. Şimdi Amerikan Kongresi, serbest ve açık internete ölümcül zarar verebilecek tasarıları değerlendiriyor. Buna dikkati çekmek için 24 saat için Wikipedia‘yı karartıyoruz” yazısı çıkmaya başlamış, Türkçe Vikipedi’de ise ‘‘Türkçe Vikipedi olarak bilgiye özgürce ve herkes tarafından erişebilmesinin bir hak olduğunu savunuyor ve ABD Kongresi’nin İnterneti sansürlemeyi amaçlayan SOPA ve PİPA tasarılarına karşı 18 Ocak 2012 günü 24 saatliğine erişim kapatma eylemine İngilizce Vikipedi’yi destekliyoruz.’’ yazısı yer alıyor.
Söz konusu yasa tasarılarına Wikipedia’nın yanı sıra BoingBoing ve Minecraft’da sayfalarını kararttı. Google, Reddit, WordPress, TwitPic, Cheezburger, Mozilla gibi internet şirketleri de sayfalarında değişik eylemlerle protesto etti.
Film ve Müzik endüstrisi yasa tasarılarını savunuyor ve destek veriyor.
Temsilciler Meclisi’ndeki Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası’nın önümüzdeki ay, Senato’daki Entelektüel Mülkiyetin Korunma Yasası’nın ise önümüzdeki hafta görüşülmesi bekleniyor.
Çıkacak olan yasalar doğrudan Wikipedia’ya zarar vermemesine karşın en büyük protesto eylemini gerçekleştiren sitenin kurucusu Wikipedia Vakfı, SOPA ve PIPA’nın yasalaşması halinde özgür ve açık internetin büyük zarar göreceğini, ABD’deki uluslararası internet sitelerinin sansürlenmesi için yeni araçlar ortaya çıkaracağını iddia ediyor.