Gürer, “Rusya’ya ihraç edilen ve iade edilen limon, mandalina, fıstık gibi ürünlerin iade gerekçesi nedir? İade edilen ürünlerin miktarı nedir?
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a yönelttiği soru önergesi, Rusya’ya ihraç edilen limon, mandalina ve fıstık gibi ürünlerin iade edilme gerekçeleri ve bu ürünlere uygulanan işlemleri gündeme taşıdı. Gürer’in önergesindeki sorular hem ürünlerin iade edilme sebeplerine hem de laboratuvar muayenelerinin doğruluğuna yönelik inceleme yapılıp yapılmadığına yönelikti. Gürer ayrıca, iade edilen ürünlerin akıbeti açıklık getirilmesi talep etti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soruları şu şekilde:
*Rusya’ya ihraç edilen ve iade edilen limon, mandalina, fıstık gibi ürünlerin iade gerekçesi nedir? İade edilen ürünlerin miktarı nedir?
*İade edilen ürünler imha edilmiş midir? Bu ürünlerin tekrar kullanılması veya başka bir pazarda satılması söz konusu olmuş mudur?
*İhracat yapılan ürünlerin gümrüklerde laboratuvar muayenesinden geçerek çıkış izni aldığı göz önünde bulundurulduğunda, laboratuvar muayenelerinde bir sorun veya eksiklik mi bulunmaktadır? Laboratuvar sonuçlarının geçerliliği veya doğruluğu konusunda bir inceleme yapılmış mıdır?
*İade edilen ürünler ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma başlatıldıysa, bu soruşturmanın içeriği ve amacı nedir?
*Yıl içinde Rusya tarafından veya diğer ülkeler tarafından iade edilen başka hangi ürünler bulunmaktadır? Bu iade edilen ürünlerin miktarı nedir ve iade gerekçeleri nelerdir?”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, verdiği yanıtta, geleneksel tarım ürünlerine (bitkisel yemeklik yağlar, yaş meyve ve sebzeler, kuru ve kurutulmuş ürünler vb.) yönelik, ihracatta ve ithalatta ticari kalite denetimleri, 2024/21 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi (ÜGD) Tebliği (Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği) hükümleri çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti.
Bolat, “Tarım ve Orman Bakanlığınca gerçekleştirilen insan, hayvan ve bitki sağlığına ilişkin denetimlerden farklı olarak, uluslararası standartlar doğrultusunda, ticari kalite denetimleri kapsamında ürünlerin olgunluk, sınıf, boy, meyve eti sertliği, tağşiş olup olmadığı vb. bilgisinin yanı sıra ambalajlama ve etiketlemeye ilişkin özelliklerine bakılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.