CHP’nin Bedelli Askerlik Teklifi
CHP bu hafta bedelli askerlikle ilgili düzenlemeler içeren bir yasa teklifini TBMM’ye sundu. CHP grup başkanvekili Akif Hamzacebi TBMM’de düzenlediği basın toplantısında teklife ilişkin bilgi verdi.Hamzacebi,tekifte belirli gelir düzeylerine göre bedel ücreti öngörüldüğünü,ekenomik durumu uygun olmayanlar için de temel eğitim süresi belirlendiği kaydedildi.
Bugüne kadar bedelli askerlikle ilgili 3 düzenleme yapıldığını bunlar birikimin eritilmesi, birikimin karşılanması ve çalışma hayatında yer alan gençlerin bu hayatlarına ara vermemesi ni amaçladığını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin askerlik süresini kısaltması gerektiğini, Terörle mücadele kapsamında TSK’nın sizleşmeli er düzenlemesiyle bu ihtiyacının profosyonel olarak giderileceğini ve CHP olarak bu düzenlemeye olumlu baktıklarını söyledi. Genelkurmayın konuyla ilgili görüşlerinin önemli olduğunu fakat bu sorunu fakat sorunu parlementodaki sivil iradenin çözebileceğini bu konuda mecliste gurubu bulunan siyasi partilerin u konuya destek vermeleri gerektiğini sözlerine ekledi. CHP’nin bu konudaki verdiği teklife göre, 1 Ocak 1983’den önce doğanlardan kişisel geliri 12 bin TL’nin altında olanlar bedel ödemeden, yıllık geliri 12-25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500, gelir düzeyi 25 bin TL’nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL karşılığında; 21 gün temel eğitim alarak askerliğini yapmış sayılacak.
Elde edilecek gelir maliye Bakanlığı’na ait özel bir hesapta toplanarak Kredi ve Yurtlar Kurıumu’na yurt yapılması için aktarılacak.
Bedelli askerlik düzenlemesinden 100 bine yakın kişinin yararlanmasının söz konusu olduğunu, taksitlendirme yetkisinin Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğunu bu durumda Tüfe Farkı ekleneceğini söyledi.Gelir düzeyini belirlemede beyan esas alınacağını yanlış beyanda bulunulması halinde askerliğin normal sürede tamamlatılacağını ifade etti.
TSK ile bir temaslarının olup olmadığının sorulması üzerine Hamzaçebi, bugüne kadar 3 kez düzenleme yapıldığını anımsattı. Hamzaçebi, Başbakan ile Adalet ve Kalkınması Partisinin bu konuda beklenti yarattığını belirterek, ”Bu beklentiyi karşılamak için münhasıran askerlerin görüşüne bağlı kalmayı doğru bulmuyorum. Bu, siyasetin karar vereceği bir konudur. Böyle bir düzenleme TSK’nın terörle mücadelesinde hiçbir zafiyete yol açmaz. Ordunun asker kaynaklarını olumsuz yönde etkilemez. Bunu parlamento olarak çözebiliriz, çözmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu kararı siviller verecektir, askerler değil” dedi.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili şehit aileleri ve gazilerden tepki aldığının belirtilmesi üzerine ise Hamzaçebi, ”Yaratılan bir beklentiyi karşılayayım derken toplumun diğer kesimlerinden herhangi bir rahatsızlığa meydan vermemeyi önemsiyoruz. Bu nedenle bedelsiz düzenlemeyi de buraya koyduk. Gazilerimizin ve şehit ailelerinin hassasiyetlerine saygı duyuyoruz. Ancak sözleşmeli er ile terörle mücadele yeni bir yaklaşım söz konusudur” dedi. CHP’nin bu teklifinin ardından hükümetten ve parlementodaki siyasi partilerden değişik görüşler dile getirildi. Hükümet CHP’nin bu teklifinin seçim yatırımı olduğunu,böyle bir düzenlemenin adaletli bir şekilde dağıtılmasının çok zor olduğunu gerekirse konuyla ilgili refaranduma gidilebileceğini belitti. BDP ise CHP’nin teklifine sıcak baktıklarını açıkladı.
Konuyla ilgili siyasi polemikler daha uzunca bir süre devam edeceğe benziyor. Fakat en üretken ve verimli çağlarında bu potansiyellerini mesleklerinde kullansalar kendileri ve ülkeleri için daha iyi olmaz mı? Düşünün ki seçilen meslekle ilgili meslek lisesi, yüksekokul ya da üniversite de eğitiminin ardından mesleklerine başlamaları çok daha verimli olur. Edinilen bilgilerin sıcağı sıcağına iş yaşamına aktarılması ve kazanılacak tecrübe gençlerin daha başarılı, üretken, özgüven sahibi olmalarını sağlar. Daha sağlıklı toplum daha güçlü ülke demek.