Çılgın Projenin Adı ”Kanal İstanbul”

Fotoğraf : Çiğdem Köklü

Başbakan Recep Tayyip Erdoşan günlerdir beklenen çılgın projeyi bu gün İstanbul Kongre Merkezi’nde ‘’Türkiye Hazır Hedef 2023’’ proje tanıtım toplantısında açıkladı. Erdoğan çılgın projesini ‘’İstanbul, artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşecek’’ diye açıkladı.

Başbakan, İstanbul’un Türkiye’nin değil dünyanın da gururu olan bir medeniyet şehri olduğunu  ve böyle bir eseri kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Çok boyutlu olan projede aynı zamanda enerji, ulaştırma, bayındırlık, şehircilik, aile, konut, turizm, çevre ve kültür projesi de olduğunu, yüzyıllardır İstanbul’da yaşayanların ve idarecilerinin de hayali olan bir proje hazırlasıklarını vurgulayan  Başbakan Erdoğan, Proje üzerinde uzun zamandır büyük bir titizlikle çalıştıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan  her türlü haksızlığı önlemek adına projenin yeri ve maliyetini gizli tutmaya devam edeceklerini  sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan dünyada içinden nehirler geçen şehirler olduğunu, ancak içinden deniz geçen yegane şehrin İstanbul olduğuna dikkat çekerek çılgın projesini, “Şu andan itibaren başlattığımız projemizde İstanbul artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşüyor. İstanbul’da bu projeyle beraber iki yarım ada, bir ada oluşuyor. Anadolu yakası zaten bir yarım ada, fakat şimdi bir ada oluşacak ve bu projeyle beraber bir yarım ada daha oluşacak. Avrupa Yakası’nda, Karadeniz ve Marmara denizinin arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbul’a ’Kanal İstanbul’u kazandırıyoruz” diye açıkladı.

Kanal İstanbul’da kanalın su derinliğinin yaklaşık 25 metre, su yüzeyinde genişliğin ise yaklaşık 150 metre civarında olacağını ve bu kanaldan 300 bin tonluk dwt’luk gemilerin geçebileceğini ve kanalın üzerine yapılacak köprülerle kara ve demiryolu ulaşımının da rahatlayacağını söyleyen Erdoğan, Kanal İstanbul’un kente ayrı bir güzellik ve cazibe katacağını ne Panama Kanalı ne de Süveyş Kanalı ile kıyaslanamayacağını da ifade etti.

Kanalın inşası sırasında ortaya çıkacak harfiyatın liman ve havaalanı yapımında, ayrıca da sönmüş maden ocaklarının kapatılmasında da değerlendireceklerini söyleyen  Erdoğan, Türkiye’nin yanı sıra, dünyayı da çok ilgilendirecek projenin, temel çıkış noktasından bir tanesinin, İstanbul Boğazı’ndaki tanker trafiğini azaltmak ve İstanbul Boğazı’ndaki tehlikeyi ortadan kaldırarak, minimize etmek olduğuna dikkat çekti. Bu proje ile İstanbul’un boğazı yük trafiğinin azaltılmasını istediklerini vurgulayan Erdoğan, “İstanbul Boğazı artık, tarihin ve geleceğin iç içe yaşayacağız, su sporlarının yapılacağı bir tabiat harikası olarak eski günlerine geri dönüyor diyerek proje hakkında detayları açıkladı.

Yoruma kapalı.