Çin, Ay’ın Karanlık Yüzüne Keşif Aracı Fırlattı

Çin, Ay'ın karanlık yüzüne inecek keşif aracı Çang'ı-4'i uzaya fırlattı.

Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin Chang’e 4 ismini verdiği görev, Türkiye saatiyle dün 21.30’da başladı. Long March 3B roketinin üzerinde kalkışa geçecek olan Chang’e 4’ün 31 Aralık 2018’de yüzeye iniş yapması bekleniyor. Görevin başarıyla sonuçlanması durumunda Çin, Ay’ın uzak yüzüne iniş yapabilen ilk ülke olarak tarihe geçecek.

Ay’ın uzak yüzüne iniş yapmak, dünya ile doğrudan bir bağlantılı kurulamadığı için zorlayıcı bir işlem. Bu durum yeryüzündeki araştırmacıların uzay aracıyla iletişim halinde olamamasına neden oluyor.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, bu engeli aşmak için geçtiğimiz Mayıs aylarında uzaya Queqiao isimli bir uyduyu fırlatmıştı. Ancak uydu, Ay’ın dünyadan direkt olarak görülebilen bir yerinde yer alıyor.

Geçtiğimiz ay Chang’e 4 ilgili bir makale yayınlayan University of Chinese Academy of Sciences araştırmacısı Yingzhuo Jia, görevin üç farklı ana hedefi olduğunu belirtti. Buna göre Chang’e 4’ün hedefleri şu şekilde:
-Ay yüzeyinde düşük frekansta bir radyo-astronomik çalışma gerçekleştirmek.
-Keşif aracının menzili içerisinde Ay’ın uzak yüzünün yapısal özelliklerini incelemek.
-Ay’ın uzak yüzünde topoğrafik ve mineralojik yapıyı incelemeye yönelik çalışmalar yapmak.

Radyo-astronomik çalışma kısmı oldukça enteresan zira bilim insanları çok uzun bir süredir Ay’ın uzak yüzünün bu alanda çalışmalar yapmak için çok uygun bir ortam sunacağını düşünüyordu. Dünya’nın iyonosferi, insan-yapımı radyo frekansları ve auroral radyasyon burada herhangi bir etkiye sahip değil.
2030’lu yıllarda Ay’a insan göndermeyi planlayan Çin, Chang’e 4 görevini bu nihai hedefe giden yolda çok önemli bir adım olarak görüyor. Ay’ın yapısını ve evrimini en iyi şekilde incelemek isteyen uzak doğu ülkesi, burada farklı birçok bilimsel araştırma gerçekleştirecek. Yerel haber ajansı Xinhua tarafından verilen bilgilere göre bu araştırmalar arasında Ay’da patates yetiştirmeye yönelik bir deney bile bulunuyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.