Çin İnsanlarının Mutluluğu, Ekonomisinin Büyümesiyle Birlikte Artmadı
Guangdong bölgesindeki propaganda uzmanları şunu görmüş olmalılar: Çin insanları pek mutlu değil.
Sene başında Çin Komunist Partisi yetkilisi Huang Huahua, “Mutlu Guangdong” sloganıyla, promosyon kampanyasını yaptığında, bu konuya emek harcanması bölgede yükselen sosyal tatminsizlik eğilimi anlamına geliyordu. Fakat, yapılan çalışma ne Guangdong’da, ne de başka yerde bir işe yaramış görünmüyor.
Son 30 yılda, Çin insanlarının hayattan aldıkları tatmin, ekonomilerinin hızlı büyüyüşü kadar artmadı.
Bu konu üzerine, Çin Sosyal Bilimler Akademisi ve Capital Üniversitesi Ekonomi ve İşletme Bölümü’nün yaptığı araştırma, 11 Haziran’da yayınlandı.
Çin’in seçilen 30 baş şehirinin çeşitli bölgelerinde yaşayanlara, hayat kaliteleri hakkında sorular soruldu.
Kullanılan rating skalasına göre, 75 ve yukarısı hayattan temel tatmin almayı gösterecekti. Fakat, bu şehirlerde yaşayanların verdiği rating 49.71 idi; özellikle Guangdong Bölgesindeki Haikou’da ise en yüksek oranla 55.08 çıktı.
İş dergisi Caijing’e göre, yaklaşık 700.000 eve, kazandıkları paradan, hissetiklerine, çevresel faktörlerine, konforlarına ve hayat tempolarına kadar her çeşit konu hakkında sorular soruldu.
Beijing, Shangai ve Guangzhou gibi güçlü şehirler, sıralamada 20., 23. ve 25. sıralarda yer aldı.
Guangming Daily’de yer alan haberde, Çin rejiminin sözcüsü olarak, Capital Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dekanı Zhang Liancheng, çıkan sonuçlara çok şaşırdığını, insanların mutluluğunun, ekonomik büyümeyi takip etmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Fakat aksine, Çin halkı çıkan sonuçlarla aynı görüşteydi.
Hangzhou’dan Mr.Chen The Epoch Times’a yaptığı açıklamada, bundan yıllar önce insanların politika tarafından aldatıldığını söylerek, onların tek içerikleri en temel ihtiyaçların karşılanmasıydı dedi.
Chen, şu anda İnternet çağı olduğunu sözlerine eklerken, insanların dünyanın diğer bölgelerini de daha iyi tanımaya başladıklarını, şu anda ülkede kabul edilen ekonominin, politikanın ve demokratik düzenin haklı olmadığını, böylece kendilerinin de mutlu olmadığını farkettiklerini söyledi.
Bununla birlikte komünist düzene haksızlıkların eklendiğini belirterek, birçok insanın baskı ve stresi hissettiğini, verilen sorumlulukların normal şartlarda ulaşılabilir olmadığını ve bu yüzden de mutsuz olduklarını söyledi.
Shangai’den Mr. Zhang, sosyal hakların hala eksik olduğunu, tıbbi bakım ve eğitim sisteminin toplumun her yerine ulaşmadığını belirterek, ortalama bir vatandaşın geleceği için endişeli olduğunu söyledi.
Zhang, aynı zamanda Falun Gong uygulayıcılarına, Hristiyanlara ve baskıya karşı gelen Çinli sanatçı Ai Weiwei’ye yapılan işkencelere de değindi.
Son zamanda iç Moğolistan’da, Hunan ve Guangdong’da meydana gelen ayaklanmalar için, “çünkü insanlar mutlu değil, enflasyon banka hesaplarımızı yok ediyor, bu durumda mutsuz olmaktan başka çaremiz yok, resmi medya insanların mutlu olduğunu söylüyor, fakat çoğumuz böyle değiliz” dedi.
Guangxi’den Mr.Li ise, varlık ve mutluluk arasında fark olduğunu ve insan haklarının mutluluğun önemli bir kısmı olduğunu belirtti. “Demokrasi aktivistleri işkenceye maruz kalıyor. Söz söylemek için özgürlüğümüz yok, itiraz edenler de işkence görüyor.” dedi.
Li, “suç oranı çok yüksek, bir bayan için mücevher takmak çok tehlikeli, her aile sanki hapishanedeymiş gibi bir güvenlik duvarında yaşamak zorunda, nasıl mutlu olabiliriz ki?”
Orjinal ingilizce metin
İlgili Haberler: