Çin Komünist Partisinin İnternet Trolleri Dünyanın En Büyük Siber Ordusu
Çevrimiçi dünyada bir grup insan, internetin güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atıyor ve Çin’deki internet kullanıcıları onları “siber üçlü” olarak adlandırıyor. Gruplar arasında Çin rejimi adına çalışan, Çince’de “wumao dang” veya “50 cent ordusu” olarak bilinen internet trolleri de var.
Bu internet trolleri, kişisel veriler ve ulusal güvenlik için tehdit oluşturmaktadır. Bugüne kadar Çin Komünist Partisinin (ÇKP), COVID-19 salgını, Hong Kong’daki suçluların iadesi karşıtı yasa protestoları, Tayvan’daki 2020 seçimleri, ABD 2020 seçimleri ve diğer önemli uluslararası olaylarla ilgili çeşitli yanlış bilgilendirme kampanyalarını yürüttüler.
ÇKP İnternet Trollerinin Tarihçesi
ÇKP internet trolleri, bir çalışmada (pdf) “ücretlerini ödemeye istekli şirketler ve diğer aktörler için çalışan ve onların çıkarlarına hizmet eden kiralık ‘astroturf’cüler olarak tanımlanan, en büyük suç örgütlerinden biridir” şeklinde tarif ediliyor. (Ç.N. astroturf: bir kişi, ürün veya politika için, aslen tabanda geniş çaplı bir destek bulunmamasına rağmen, böyle bir desteğin var olduğu izlenimini yaratmayı amaçlayan eylemler bütünü). Başlıca arama motorlarının tarihsel verilerine göre, ticari troller 2004’ten beri internette görülüyor.
Çevrimiçi verilerin analizine göre, ÇKP internet trollerinin gelişimi üç aşamada gerçekleşti.
İlk aşama, ÇKP trollerinin esas olarak gönderilerin silinmesine, satış ve promosyona ve başkaları adına hakların savunulmasına odaklandığı 2004 ile 2009 yılları arasındaydı.
İkinci aşama, ÇKP trollerinin iş geliştirme aşaması, 2010’dan 2013’e kadardı. Bu aşamada faaliyet alanları genişlemeye başladı. Başlıca internet trol şirketleri, halkla ilişkiler aracıları olarak hareket etmeye başladı. Görevleri, bireyler, işletmeler, yerel ÇKP partileri, devlet kurumları ve ÇKP’nin sivil toplum kuruluşları için çevrimiçi krizlerle başa çıkmaktı. Bu aşamada ÇKP’nin kiraladığı sivil internet trollerinden oluşan 50 sent ordusu, halka açık internet etkinliklerine katılarak, görünmeye başladı.
Üçüncü aşama, ÇKP trolleri için işin başka boyutlara dönüştüğü 2014’ten 2021’e kadar olan dönemdi. Şubat 2014’te ÇKP, Siber Uzay İşleri için Merkezi Grubu resmi olarak kurdu. Bu grubun altında Çin Siber Uzay İdaresi (Cyberspace Administration of China-CAC) ve Merkezi Siber Uzay İşleri Komisyonu Ofisi bulunmaktadır.
CAC altında çalışmak üzere beş iş sektörü kuruldu: İnternet Yorum Çalışma Bürosu, İnternet Sosyal Hizmet Bürosu, Mobil Ağ Yönetim Bürosu, İnternet Güvenliği Koordinasyon Bürosu ve Uluslararası İşbirliği Bürosu. Sorumlulukları arasında internet üzerinden fikir takibi, yönetim, ÇKP internet trollerinin kontrolü, internet sorunları ile ilgili halkla ilişkiler, denizaşırı propaganda ve ÇKP’nin Birleşik Ön Çalışma Departmanı bulunmaktadır.
CAC kurulduktan sonra, çeşitli bağımsız sivil hackerları ve trol şirketlerini kendi kontrolü altında birleştirmek için bir siber kampanya başlattı. Aynı zamanda, Çin Komünist Gençlik Birliği (CYLC), Çin’in dört bir yanındaki büyük üniversitelerden on milyonlarca üniversite öğrencisini yarı zamanlı internet trolleri olarak işe aldı ve Merkez Siyasi ve Hukuk İşleri Komitesi, büyük hapishanelerdeki milyonlarca tutukluyu tam zamanlı siber troller olarak işe aldı. Bu şekilde, siber hackerlar ve troller bir “gerilla ordusundan” ÇKP tarafından kontrol edilen bir “normal orduya” dönüştü.
ÇKP İnternet Trollerinin Organizasyon Yapısı
ÇKP içerisindeki kişilere göre ÇKP, internet trollerinin oluşumuna ve yönetimine büyük önem vermektedir. ÇKP, hükümetin her seviyesinde özel siber ordu yönetim örgütleri kurmuştur. Bunların personel alımı, eğitimi, görev ataması, ödeme ve toplantıların tümü internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.
ÇKP internet trolleri aşağıdaki altı personel kategorisinden oluşur: CYLC kadroları, sosyal medyada etki yaratan kişiler, üniversite öğrencileri, internet şirketlerinin çalışanları, hapishane mahkumları ve işsizler. Ödemeleri farklı iş kategorilerine göre yapılır ve yayınladıkları gönderilerin sayısına göre hesaplanır. Pek çok iş tanımı türü vardır ve ana görevliler arasında toplantı düzenleyenler, teknik personel (hackerlar), yazarlar, çevrimiçi yorumcular ve kamuoyu gözlemcileri bulunur. Troller kendi aralarında yurtiçi ve yurtdışı olarak iki ana kategoriye ayrılır.
ÇKP İnternet Trolleri Çin’deki İnternet Kullanıcılarının Nefretini Kazanmıştır
On milyonlarca 50 cent ordu üyesine her yıl büyük miktarlarda kamu parası ödendiği için Çin halkı, ÇKP’ye karşı öfkelerini dile getirmeye cesaret edemiyor.
Çin’de büyük internet portallarında, ÇKP’nin emriyle 50 sent ordusu tarafından, ÇKP muhaliflerininin eleştirileri bastırılıyor ve kınanıyor, kamuoyu yanıltılıyor, ÇKP tarafından işlenen çeşitli suçlar örtülüyor, sosyal düzen ve ahlak baltalanıyor, ulusal refah izlenimi yaratılıyor, ırksal ve etnik nefret körükleniyor, diğer ülkeler hakkında kötü niyetli söylentiler yayılıyor, tarihi gerçekler çarpıtılıyor ve halkı kandırmak için mesajlar yayılıyor.
Büyük ÇKP liderlerinin makaleleri internette göründüğünde, yorumlar neredeyse her zaman internet trolleri tarafından yazılan övgülerle doludur. Çinli internet kullanıcıları 50 sent ordusunu küçümsüyor, ancak Çin rejimi onların yorumlarını kamuoyu olarak görüyor.
ÇKP Siber Ordusu Tüm Dünyaya Kötü Huylu Bir Tümör Haline Geldi
Bugün internetin küreselleşmesiyle birlikte, ÇKP siber ordusu uzun süredir dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin sosyal güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Siber dünyada, ÇKP’nin çevrimiçi trolleri bulaşıcı bir hastalık gibidir ve dünyanın her yerindeki ülkelere saldırır. Örneğin, çevrimiçi internet hackerları, bilgilerini çalmak için önemli devlet dairelerinin, bilimsel araştırma kurumlarının, büyük şirketlerin ve üniversitelerin web sitelerine saldırıyor. 50 sent ordusu, diğer ülkelerdeki hükümet liderlerine ve anti-komünistlere kötü niyetle saldırıyor ve taciz ediyor. Çin rejiminin sosyal medya etkileyicileri, internet üzerinden kültürel saldırganlık uyguluyor. Kısacası ÇKP’nin siber ordusu diğer ülkelere saldırmak için demokratik ülkelerdeki ifade özgürlüğünden yararlanıyor.
On yıl kadar kısa bir süre önce, Amerika Birleşik Devletleri, ÇKP’nin siber saldırılarını ABD-Çin diplomasisine önemli bir konu olarak dahil etmişti, ancak durum daha da kötüye gidiyor.
18 Mart’ta Biden yönetimi, Çin rejimiyle ilk üst düzey diyalogunu Alaska’da gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, üst düzey bir ÇKP dış politika diplomatı olan Yang Jiechi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Blinken, ABD’nin “Sincan, Hong Kong, Tayvan da dahil olmak üzere Çin’in eylemleri, ABD’ye yönelik siber saldırılar, müttefiklerimizin ekonomik baskısı konularındaki derin endişelerini tartışacağını” söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri, Güney Çin Denizi ve ABD-Çin ticaret konularını gündeme dahil etmek yerine, siber saldırıları görüşmelerin önemli bir konusu haline getirdi ve bu da ÇKP siber ordusunun Amerika Birleşik Devletleri’ne ne ölçüde zarar verdiğini gösteriyor.
ÇKP siber ordusu, ABD sosyal medyasına da şiddetli saldırılar başlattı.
Twitter, 12 Haziran 2020’de yaptığı duyuruda, Çin rejiminin “23.750 hesabının”, “bir dizi manipülatif ve koordineli faaliyette” yer aldığını “ifşa etti”. Bu hesapların “Hong Kong’daki siyasi dinamikler hakkında aldatıcı rivayetler öne sürmeye devam ederken, Çin Komünist Partisi (ÇKP) lehine jeopolitik rivayetler” yaymak için “ağırlıklı olarak Çince dillerinde” tweet attıklarını duyurdu.
22 Eylül 2020’de Facebook, “155 hesap, 11 Sayfa, 9 Grup ve 6 Instagram hesabı” aracılığıyla siyasi tartışmalarda “gerçek olmayan eylemleri koordine eden” bir sahte hesap ağını Çin’den kaldırdı. Facebook’a göre, faaliyetler “Çin’de ortaya çıktı ve esas olarak Filipinler ve Güneydoğu Asya’ya ve ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ne odaklandı.”
Gu Feng, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan, Çin anakarasından eski bir medya emektarıdır.
Bu makalede ifade edilen görüşler yazarın görüşleridir ve The Epoch Times’ın görüşlerini yansıtmayabilir.
Yazan: Gu Feng, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.