Çin Teknolojisi Artık Duygulara da Müdahale Ediyor

Çin’de bulunan ofislere artık kameraya gülümseyebilen çalışanlar girebiliyor.

Canon şirketinin icraate geçirdiği teknoloji, Financial Times’ın Çinli şirketlerin çalışanlarını yapay zeka ve algoritmalar aracılığıyla nasıl gözlemleyip denetlediğine dair raporunda paylaşıldı.

Çalışmada şirketlerin kapalı devre kamera sistemleriyle işçilerin ne kadar süre yemek arası verdiğini gözlemlediği, hatta bazı mobil uygulamalarla işçilerin ofis dışındaki hareketlerini de takip ettiği belirtildi.

King’s College London’dan dijital ekonomi üzerine çalışan Nick Srnicek, bu denetleme sistemlerini şöyle değerlendirdi:

“Algoritma ve yapay zeka çalışanların yerini almıyor. Bunun yerine denetim bu teknolojiler sayesinde daha da geliştiriliyor. Aslında tam da tersi olması gerekirken, teknolojiler makinelerle çalışan insanların temposunu artırıyor. Tıpkı 18’inci yüzyıldaki sanayi devriminde olduğu gibi.”

Sözkonusu yazılım, şirketin Pekin’deki ofisinde kullanılıyor ve Singapur’daki bazı şirketlere pazarlanıyor. Öte yandan pek çok çalışan böyle bir teknolojinin fazla müdahaleci olduğunu düşünüyor.

Şirket çalışanlarından biri, Çin’de Twitter’ın muadili Weibo’da teknolojiye ilişkin “Artık şirketler sadece zamanımıza değil duygularımıza da müdahale ediyor” yorumunda bulundu.

Ancak Canon’un Çin sözcüsü, yazılımın olumlu bir atmosfer yaratmak amacıyla tasarlandığını savundu. Sözcü, “Bu sistemin gülümseme tanıma özelliğini ‘açık’ konuma getirerek çalışanları işyerinde olumlu bir atmosfer yaratmaya teşvik etmeyi amaçladık” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.