Çin Tıbbı ve Batı Tıbbı Arasındaki Önemli Fark

Philippe Lopez/AFP/Getty Images

Çin Tıbbı ve Batı Tıbbı arasındaki en önemli fark Çin Tıbbının geleneksel binlerce yıllık Çin kültürü içerisinde kökleşmiş fakat buna karşı Batı Tıbbının günümüz modern empirik bilimin bir kolu olarak ortaya çıkmış olmasıdır.

Aslında, son 5.000 yıllık süreçte, Çinliler hastalıkları iyileştirme ve kendilerini salgın hastalıklardan korumak konusunda Çin tıbbına bağımlı bir şekilde yaşadılar. Bu nedenle, Çin tıbbı tarih içerisinde sürekli bir şekilde popülaritesini arttırmış, iyileştirme konusundaki olağanüstü hikayeleri ile günümüze kadar ulaşmıştır.

Buna rağmen Batı tıbbının hüküm sürdüğü günümüz toplumunda insanlar Çin tıbbının geçerliliği konusunda şüphe içerisindedir. Çin de bile Çin tıbbı tartışmalı bir konumdadır.

Şu anda ise gün geçtikçe dünya üzerinde 300ün üzerindeki çeşitli geleneksel tedavi yöntemleriyle, Çin Tıbbı giderek popülerliğini yeniden arttırmaya yüz tutmuştur. Çin Tıbbı üzerine çalışan bilim adamlarının sayısının sürekli ve hızlı bir şekilde artıyor olması Çin tıbbının tedavi konusundaki etkileyiciliğine dair belirgin bir kanıttır.

Çin Tıbbı tüm hastalıkların tedavisini kapsamaktadır, soğuk algınlığından, çok daha ciddi hastalıklar olan tümör ve kalp hastalıklarına kadar çeşit çeşit hastalıklara çözüm üretir. Birçok Çinli halen Çin Tıbbına itibar ederek yaşamlarını sürdürmektedir.

Şangay Geleneksel Çin Tıbbı Enstitüsünden Profesör Doktor He Yumin: “Pankreas hastasını örnek olarak ele alalım, uluslar arası tetkiklere göre bu hastaların 4 veya 6 ay yaşam müddetleri vardır. Fakat burada Şangayda 100 hastanın 20 si çoğu ameliyata veya kemoterapiye ve radyoterapiye bile giremeyecek durumda olan ağır hastalar olmasına rağmen bizim tedavimizi görerek 3 ila 5 yıl arasında yaşayabilmektedir” demiştir.

Çinde halk arasında ironik bir deyiş ortaya çıkmıştır “Batı tıbbında tedavi arayanlar çoğu zaman hayatlarını kaybederler, sebebini tam olarak bilerek; Çin tıbbında tedavi arayanlar ise çoğu zaman yaşarlar, sebebini tam olarak bilmeyerek..” 

Batı tıbbı görülen semptomları ortadan kaldırmaya yönelik direk metotlar uygular; “eğer başın ağrıyorsa başını tedavi edelim; eğer ayağın ağrıyorsa ayağını tedavi edelim” şeklinde. Çin tıbbı ise insan vücudunu bir bütün olarak ele alarak diyalektik analizler yapar ve tedavi yöntemi bütünseldir.  Dolayısıyla Çin tıbbı bu bütünsel yaklaşımı ile muhteşem bir tedavi yöntemi sunarak çok daha karmaşık hastalıklar olan kanser, AIDS ve Alzheimer’ı  bile tedavi edebilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü sağlık durumunu tariflerken sağlıklı olmak ve hastalıklı olmak arasındaki durumu tüm testler negatif çıktığında sağlıklı durum olarak nitelendiriyor, ancak buna rağmen zaman zaman kişiler testler negatif çıktığı halde acı ve rahatsızlık hissedebiliyorlar. Batı tıbbı bu durumda hastalıklı bir durum olmadığını iddia etmek zorunda kalıyor. Esasen Batı tıbbı sağlık sorunlarıyla ilgilenirken tarif edebilirliğinin sonuna gelmiştir.  Fakat Çin tıbbı tüm vücudu tamamıyla inceleyebilerek tüm semptomları birbiriyle bağlantılı olarak analiz eder ve çok daha net sonuçlarla tüm rahatsızlıkları tarifler.

Batı Tıbbı “gördüğüme inanırım” mantığıyla hareket etmekte fakat Çin tıbbı enerji kanallarının ve akupunktur noktalarının varlığını insan gözlerimizle göremiyor olsak ta kabul eder. Yaşadığımız dünyada henüz bilimin teknoloji vasıtasıyla görüntüleyemediği, deneysel yöntemle kanıtlayamadığı fakat varlığı belirgin olan olguları kabul eder ve tedavi şekli buyüzden çok daha etkilidir.

Geleneksel Batı Tıbbı insan vücudundaki meridyenlerin ve enerji kanallarının varlığı hakkında herhangi bir açıklama veya tanımlama yapmaz, çünkü anatomi bilimi meridyenlerin varlığını kanıtlayamaz. Buna rağmen 1939 yılında Kirlian fotoğrafçılığının geliştirdiği özel bir kamera ile “biyolojik vücut plazması” resmedilmiştir. Bu resim Kirov Üniversitesi profesörleri tarafından çekilen resim ile vücuttaki tüm meridyen ve akapunktur noktalarını ışıklı noktalar olarak görüntülemiştir.

Çin geleneksel görüşleri her maddenin bu evrende bir fiziksel birde spritüel tarafı olduğu inancıyla hareket eder. Bu iki taraf bir bütünü oluşturmak için birlikte varlığını sürdürür.

Örneğin biri soğuk algınlığına yakalandığında Batı tıbbı bir virüs ile enfeksiyon kaptığı görüşünü iddia eder fakat Çin tıbbı Yin ve Yang arasındaki denge sorunundan kaynaklanan bir problemin enerji kanallarını bloke etmesi sonucu bu rahatsızlığın ortaya çıktığını iddia eder.

Batı tıbbı  bir bilgisayar oyununda en öndeki askerlerle savaşan savaşçı gibi savaşır virüslerle, oysaki Çin tıbbı arka planda savaşı organize eden komutanı yok eder(batı tıbbına göre gözlerimiz ve teknolojimiz ile göremediğimiz şeyi) Batı tıbbı genellikle ameliyat ile tümörlü bölümün kesilip atılması yolunu izlerken, Çin tıbbı tümöre sebep olan arka plandaki işleyiş sorununa çözüm getirir böylelikle batı tıbbı tedavisi ile ameliyat edildiği halde yeniden kendini yenileyerek türeyen tümörü Çin tıbbı ameliyatsız bir şekilde kökten tedavi etmiş olur.

ingilizce kaynak : http://www.theepochtimes.com/n2/health/an-important-difference-between-chinese-and-western-medicine-55986.html

Yoruma kapalı.