Çin’de Medya Özgürlüğü İçin Protesto

Haftalık Güney gazetesi binasının önünde protestocular çiçekler ile gelerek "demokrasi, basın özgürlüğü ve insan hakları" sloganı attı
Haftalık Güney gazetesi binasının önünde protestocular çiçekler ile gelerek “demokrasi, basın özgürlüğü ve insan hakları” sloganı attı

Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkilisinin ünlü bir gazetenin yılbaşı özel ekine müdahalede bulunmasının ardından medya özgürlüğünü desteklemek için Guangdong merkezli medya şirketinin önünde protestocular biraraya geldi.   

Bazı uzmanlara göre protesto Çin’deki medya sansürüne karşı kamu bilincini artırmak için önemli bir adımdı.

Bir vatandaş Twitter’da “Sansürü kaldırın. Çin halkı özgürlük istiyor” diye yazdı.

Dünyada en çok sansür uygulanan ülkelerden biri olan Çin’de örneğine az rastlanan protesto, “Haftalık Güney” gazetesi çalışanlarının haftasonu greve gitmesinin ardından başladı. Uzun zamandan sonra ilk kez medya çalışanları greve gitmişti.

Yerel propaganda yetkilileri, gazetenin yılbaşı özel ekinde ÇKP yanlısı bir makale yayınlanması için baskı yaptı. Yerel propaganda birimi başkanı ve devlet medyası Xinhua’nın eski müdürü Tuo Zhen’in makaleyi değiştirdiği iddia edildi.

Baskı üzerine medya şirketi yönetimi, makalenin kendi çalışanları tarafından yazıldığını ve herhangi bir parti müdahalesi olmadığını duyurdu. Bu duyurunun ardından gazeteciler ve diğer çalışanlar grev kararı aldı.

Çalışanlar “Medya yönetimi tarafından yapılan duyuru, çalışanların görüşünü yansıtmıyor. Yönetim, baskı üzerine böyle bir yalan açıklamada bulundu. Medya çalışanları bu sahte duyuruya karşı. Sorun çözülene kadar görev başına dönmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.     

“Haftalık Güney” gazetesi 1,6 milyon adet haftalık satış ile Çin’in en yüksek tirajlı gazeteleri arasında yer alıyor ve dolaysıyla en etkili medya organlarından biri olarak biliniyor.   

Çin’de bütün medya kuruluşları Komünist Partisi sansürüne tabi ve çoğu zaman hassas veya propaganda çizgisine aykırı olan içerikler yayından kaldırılıyor.

Haftalık Güney gazetesi binasının önünde protestocular çiçekler ile gelerek “demokrasi, basın özgürlüğü ve insan hakları” sloganı attı. Çevrede bulunan ortaokul öğrencileri de protestoya katıldı. Polis memurları ile göstericiler arasındaki küçük çaplı çatışma yaşandı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.