Çocuğunuzun İnternette Güvende Olmasının Yolları

İnternetin faydalı olan birçok özelliğinin yanısıra, çocuklarımız için potansiyel tehlikeler barındırdığı da bir gerçek. İnternet üzerinde çocuk suistimali niyetiyle açılmış hesaplar, online ilaç satışları ve geniş çapta seksüel içerik yayınlayan siteler çocuklar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Birçok ebeveyn çocuklarının internette ne yapabileceklerini sınırlayarak tedbirli davranırken, birçok ebeveyn ise söz konusu potansiyel risklerden bile habersiz.

Çocuklarımız düşündüğümüzden çok daha fazla internette zaman geçiriyorlar. Sosyal medyanın ve internet hızının büyümesiyle, artık insanlar da tüm dünyada internete daha çok giriyorlar ve dolayısıyla çocuklarımız da düşündüğümüzden çok daha fazla internete bağlılar. Artık dijital sohbetler gerçek zamanlı olarak gerçekleşiyor ve akıllı telefonlar gibi yeni teknolojik aletlerle sadece evdeki bilgisayara da bağlı değiller.

Peki, çocuklarımızı internetten gelebilecek potansiyel tehlikelerden nasıl koruyabiliriz? Nihayet, bu konuya yönelik bazı araçlar tasarlandı ve birçok işletim sistemi artık yanında ebeveyn kontrolü ile birlikte sunuluyor. Bunlardan bir tanesi olan Windows 7, hem programlar için hem de web içeriği için oluşturulmuş olan geniş çapta ebeveyn kontrolü sağlıyor. Sınırlandırılmış programlar, bilgisayara gelebilecek herhangi bir virüsün işletim sistemine ulaşmasını engelleyebiliyor. Website filtreleri ise, yetişkin siteleri veya kumar siteleri gibi sitelere erişimi engelleyebiliyor. Mac OS X ve Ubuntu Linux sitemleri de aynı zamanda ebeveyn kontolü sağlayan sistemlerden bazılarını oluşturuyor. Bununla birlikte OpenDNS’in de “Family Shield” adını verdikleri güçlü bir sistemi bulunuyor. Bu sistemi yüklemek gerekmiyor. Windows, Mac veya Linux kullanıp kulllanmadığınıza bakmaksızın, bilgisayarınızı istenmeyen websitelerine veya virüslü sitelere karşı koruyup, bu sitelere girişi engelliyor. Eğer kullanıcı istenmeyen websitelerinden birine girmek isterse, koruma kalkanını yıkmak bir hayli zor. OpenDNS’in hem ücretsiz hem de ücretli versyonları mevcut. Ücretli versyonu biraz daha fazla filtre seçeneğine sahip.

Tüm bu ürünlerin dışında, birçok online serviste de artık güvenlik ve gizlikik seçenekleri sunuluyor. Birçok arama motoru, görsel ve video aramalarında içerik filtreleri uyguluyor. Youtube gibi çok bilinen sitelerde de yetişkin içeriklere direk izin verilmiyor, eğer uygun olmayan bir içeriğe rastlanmışsa siteye kayıt olma zorunluluğu koyarak, yaş kısmının da doğrulanmasını istiyor. Bunlara ek olarak, Mozilla Firefox, Safari ve Internet Explorer istenmeyen siteleri engelleme özelliği içeriyor.

Çocuklarımızı korumak için uygulayabileceğimiz en etkili ve teknoloji içermeyen yöntem ise, onlarla konuşmak ve eğitmek. Günümüzün çocukları bilgisayarsız bir hayat bilmediğinden, onlarla uygun bir dille konuşmak, bilgisayar kullanırken onlara doğal bir sınır çizmenize olanak sağlayacaktır.

Kaynak: www.theepochtimes.com

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.