Doğal Şehir Ladik

imageshack.us

Beş bin yıllık tarihin izlerini taşıyan Samsun’un Ladik İlçesinde aynı gün içinde göl sefası, kayak ve hamam keyfi yapabilirsiniz. İşte Ladik’e gitmek için dört neden.

1 AKDAĞ YAZ VE KIŞ SPORLARI MERKEZİ

Ladik’e sadece altı kilometre uzaklıktaki kayak merkezinde kış sporlarının yanı sıra, çim kayağı da yapılabiliyor. Pist uzunluğu 3 bin 600 metreyi bulan merkezde saatte bin kişi taşıma kapasiteli bir telesiyej ve 21 yataklı bir butik otel var.

2 HAMAMAYAĞI KAPLICALARI

Gençlik enerjisi verdiğine inanılan şifalı kaynak suyunda hamam keyfi yapmak için Hamamayağı Kaplıcaları sizi bekliyor. İlçeye 13 kilometre mesafedeki kaplıcanın suyu romatizmadan kireçlenmeye ve deri hastalıklarına dek pek çok şikâyete derman oluyor. Kaplıca Tesisleri, yaz aylarında piknik alanı, kafeteryası, açık mutfağı ve oyun parkıyla dev bir mesire yerine dönüşüyor.

3 LADİK GÖLÜ

İlçenin yedi kilometre doğusundaki Ladik Gölü her mevsim bir başka güzel. Gölden çıkan turna balığı nefis. Gölün berrak suları üzerinde gezinen adacıkların benzerine ise dünyada bile rastlamak zor. Göl kıyısındaki tesisler keyifli bir dinlencelik. Gölün çevresi kuş gözlemi için de elverişli. Alabalıkçıl, kara leylek, yeşilbaş, sumru, uzun bacak, kız kuşu… Bakalım hangilerini görebileceksiniz?

4 YAYLALAR

imageshack.us

Ladik çevresindeki yaylalar, gelenekleri, renkli panayırları ve el değmemiş doğasıyla geleceğin eko-turizm merkezi. Suyunun soğukluğu ve havasının temizliğiyle ünlü Ladik Yaylası, özgün evlere sahip. Ladik – Taşova yolu üzerindeki Aktaş Yaylası, göl manzaralı. 1600 metre rakımlı Küpecik Yaylası’nın ilçeye uzaklığı 23 kilometre. Büyükkızoğlu Yaylası ise şelalesiyle meşhur. Yörede Gürcü ve Çakırgümüş adında iki güzel yayla daha var.

KAÇIRMAYIN

Hasır dokumacılığı, kaval yapımı, süpürge bağlama, çorap ve kazak örücülüğü gibi el sanatlarıyla tanınan Ladik’ten eli boş dönemeyeceksiniz. Geleneksel el tezgâhlarında dokunan Ladik kilimleri ise en güzel hediyeniz olacak. Genellikle sofa ve salon girişinde kullanılan bu kilimlerin üretimi, eskiye göre azalmış da olsa, ilçe merkezinde ve civar köylerde sürdürülüyor. Keçi kılından dokunan ve “çöpür” adı verilen bir diğer Ladik kilimi ise daha çok mesire yerlerinde kullanılıyor. kaynak:skylife

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.