“Doğayı Pedalla Koru” Projesi ve Fotoğraf Sergisi

Doğayı Pedalla Koru Projesi kapsamında yapılan çalışmaları, pilot alan Burdur Gölü Bölgesi’ndeki biyolojik çeşitliliği ve yok oluş tehlikelerini anlatmak amacıyla kurulan Doğayı Pedalla Koru Fotoğraf sergisinin 2. ayağı 12 Şubat tarihinde İstanbul Balat Kültür Merkezi’nde yapılan açılışla izleyenlerin beğenisine sunuldu.

40’ı aşkın izleyicinin katılımıyla gerçekleşen açılışta proje koordinatörü Yavuz Ergun’un verdiği kısa bilgilendirmenin ardından doğa bisikletçiliği belgeselinin gösterimi yapıldı.

8 Mart’a kadar sürecek olan sergiyi İstanbul’un tarihi dokularının kalbindeki Balat Kültür Evi’nde izlemeniz mümkün.

Birleşmiş Milletler Küçük Destek Programı tarafından desteklenen “Doğayı Pedalla Koru” projesi, Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu ve Burdur Su Sporları Spor Kulübü Derneği tarafından yürütülüyor. Proje Burdur Valiliği, Burdur Belediyesi, Burdur İl Özel İdaresi , Yeşilova Kaymakamlığı , Yeşilova Belediyesi, Senir Belediyesi,  Burdur İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Burdur İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Burdur Doğa Sporları Kulübü, Burdur Kuş Gözlem Topluluğu ve Delta Bisiklet tarafından destekleniyor.

Proje konusu Burdur Gölü pilot bölgesinde doğa bisikletçiliğinin doğa koruma faaliyetlerinde etkin bir araç olarak kullanılmasının teşviki, uygulanması ve tüm ülkede yapılandırılabilecek standart uygulamalar geliştirilmesini kapsamaktadır.

Burdur Kapalı Havzası ülkemizde bulunan Önemli Doğa Alanlarından 7 tanesini bünyesinde barındırmakta olup, doğal açıdan en önemli bölgelerin başında gelmektedir. Burdur Gölü bu havzada yer alıp Ramsar Alanı, I. Derece Doğal Sit Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası statüleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde öneme sahip bir sulak alanımızdır. Pek çok canlı ve habitat çeşitliliğini barındıran, kuş göç yolları üzerinde yer alan ve sukuşları için önemli bir kışlama alanı olan Burdur Gölü, çeşitli insan faaliyetleri sebebiyle tehdit altındadır. Şu an bölgede özellikle İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları tarafından gölün ve bölgedeki canlı çeşitliliğinin korunması için çalışmalar yapılmakta ve türler sayılarak izleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Proje, yapılan bu koruma çalışmalarının bisikletle daha pratik ve kolay bir şekilde yapılabileceğini anlatmakla beraber, sessiz ve kokusuz bir araç olması sebebiyle çevredeki canlıları rahatsız etmeden “doğaya, doğa dostu bir ulaşım aracı ile” ulaşılmasını mümkün kılmaktadır.

Bu kapsamda Burdur Gölü pilot bölge olarak kullanılmaktadır. Alanda proje ekibi yaptığı keşif çalışmalarıyla rota çıkarma, Kosk (Kış Ortası Su Kuşları) sayımına katılma, tanıtım çalışmaları için görsel malzeme temin etme aşamalarını tamamlayacaktır. Sonrasında alanla ilgili gerekli atlas çalışmaları yapılacak, bu çalışmalar broşür haline getirilecek ve alandaki alt yapı-tabela çalışmaları da beraberinde gerçekleştirilecektir.

Ayrıca yapılan tüm alt yapı çalışmaları ve tanıtımlar Burdur Gölü’ne olan ilgiyi artıracak, alanın tanıtımı ve dolayısıyla korunmasına faydası olacaktır. Bu kapsamda alana gelen ziyaretçilerin rota üzerindeki köy ve kasabalarda halkla birebir iletişimlerini kolaylaştıracak çalışmalar yapılmaktadır.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.