Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB), sağlık çalışanlarının gideceği ülkeye sunmak üzere iyi hal belgesi talep edenlerin sayısında artış var.
Kendilerine Türkiye’de gelecek göremeyen doktorlar daha iyi koşullarda çalışma ve yaşama umuduyla yurt dışına gitmek istiyor. Tabii ki bu göçlerin ana nedeni mesleğini daha iyi koşullarda yapmak, ülkenin geleceğinden duyulan kaygı, çocuğuna daha iyi bir eğitim verebilmek gibi faktörler, emeğinin karşılığını almak.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre, 2012-2023 yılları arasında yurt dışında çalışabilmek için “İyi hal” belgesi alan hekimlerin sayısında ciddi artış var. Giden hekimlerin dil bilen ve iyi yetişmiş hekimler olduğunu, bunların genellikle Almanya başta olmak üzere İngiltere, Fransa, İsviçre, İsveç, Finlandiya, Amerika gibi ülkeleri tercih ettiğini biliniyor.
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Türkiye’den göç eden doktorların sayısının TTB’nin duyurduğu rakamın da üstünde olduğunu söylüyor. Geçen yıl Türkiye’den 3 bin hekimin yurtdışına gittiğini belirten Kaynak, “Türkiye’de son yıllarda çok hızlı bir şekilde hekimlerimizin yurt dışına göç ettiklerini görmekteyiz. Geçen yıl içerisinde yaklaşık 3 bin rakamını telaffuz ediyor idik bu sene ilk altı aylık dönem içerisinde bu bin 500’e yaklaştı. İkinci dönemde bunun 4 bine doğru evrileceği düşüncesindeyiz. 4 bin hekimini kaybetmek Türkiye gibi bir ülke için son derece ağır bir insani sorundur. Tıp fakültesi eğitiminin pahalı bir eğitim olduğunu belirten Kaynak, “Dolayısıyla hem maddi ama özellikle manevi olarak tıp fakültesinin mezuniyetine kadar yetiştirmiş olduğumuz kişiler ve hatta bunların bir kısmı da uzman bir kısmı kariyer sahibi insanları bizim ülkeden kaçırıyor olmamız çok büyük bir insani yıkımdır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.