Dünyanın Üçte Biri Savaşta
Rusya, Suriye’deki gerginliğin 3. Dünya Savaşına yol açabileceğini iddia ederken, dünyanın üçte biri çoktan savaş hâlinde.
Rusya Başbakanı Medvedev’in Münih’teki Suriye konferansında gündeme getirdiği “Suriye’deki son gelişmeler üçüncü dünya savaşına kapı aralayabilir” sözleri yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Ancak uluslar arası bağımsız araştırma örgütleri ve ilgili kurumların günlük araştırma raporlarına göre dünya genelindeki 66 ülkede 686 farklı yapı birbirleriyle savaş halinde. 3. Dünya Savaşı çıkar mı? Suriye bu işin lokomotifi olur mu bilinmez ancak dünyanın üçte biri şu an şiddetli bir savaşın içinde.
AFRİKA SAVAŞA DOYMUYOR
Afrika kıtasındaki 28 ülkede milis, gerilla, ayrılıkçı gruplar ve anarşik gruplardan oluşan 201 farklı yapı yıllardır birbiriyle savaş hâlinde…
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde genellikle Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında çatışmalar yaşanırken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti devlet güçleri ise isyancı gruplara karşı savaşıyor. Mısır’da ise Libya’da darbeler sonrası farklı gruplar arasında iç savaş sürüyor. Mali’de ordu ile isyancı gruplar arasında, Mozambik’te de Renamo isyancıları savaşıyor. Nijerya’da Boko Haram, Somali’de el-Şebab militanların yıllardır bitmeyen savaşı var. Sudan Darfur’da ise isyancı grupların iç savaşı sürerken, Sudan’dan koparılıp Güney Sudan olarak ilan edilen yeni devlet çatışmalardan dolayı bir hayli yıpranmış durumda.
ASYA’NIN ACIMASIZ KATİLİ ÇİN
16 Asya ülkesinde 155 farklı grup arasında savaşlar yaşanıyor. Bu savaşların yoğun olarak yaşandığı yerlerden en dikkat çekeni ise Afganistan. Yaklaşık 40 yıldır savaşı yaşayan Rus savaşının ardından iç savaşa sürüklendi. 49 ülke Afganistan’da Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti olarak Taliban ve El Kaide’nin de aralarında olduğu 12 farklı yapıya yönelik operasyonlar yapıyor. Burma-Myanmar Arakanlılarla gündeme gelmiş olsa da 39 farklı grubun savaştığı bir ülke. Pakistan ve Filipinler ise yine iç çatışmalarla gündemde. Tayland ise Patanili Müslümanlara yönelik saldırıları ile dikkat çekiyor. Çin’de ise hükümetin başta inanç mahkumları olmak üzere halka karşı gösterdiği şiddet ve baskı politikası göz ardı edilmemesi gereken bir şekilde tüm şiddetiyle devam ediyor.
Savaşın ülkesi Suriye
Suriye rejim ordusu, Lübnan, İran, Rusya, Kuzey Kore güçleri, Küba (2015 Ekim itibaren lojistik destek), Venezüella gönülleri ve Şebbihaların 2011 itibariyle çarpıştığı Suriye’de ABD’nin önderliğindeki koalisyonda yer alan Avustralya, Bahreyn, Belçika, Kanada, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, İngiltere, Irak, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Hollanda, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, ve Birleşik Arap Emirlikleri IŞİD’e karşı mücadele içinde, Suriye’de ÖSO çatısı altında rejim karşıtı muhalifler yer alırken, Suriye Demokratik Güçler (SDF) ya da Demokratik Suriye Ordusu (SDF) çatısı altında toplanan YPG, YPJ önderliğindeki Kürt gruplar ve küçük yapılar her ne kadar rejime karşı savaşma amacıyla yola çıktıklarını iddia etseler de artık rejimle birlikte hareket ediyorlar.
Önümüzdeki hafta 6. yılına girecek olan Suriye savaşında şu ana kadar resmî kayıtlara göre 490 bin kişi hayatını kaybetti. 12 milyon Suriyeli ise mülteci konumuna düştü.
AVRUPA BİLE SAVAŞTA
Avrupa her ne kadar medeniyetin beşiği ve çatışmasızlığın merkezi gibi olsa da 9 ülkede 75 farklı grup arasında iç savaş ve çatışmalar yaşanıyor. Çeçenistan ve Dağıstan yıllarca Rusya’ya yönelik bağımsızlık savaşlarının ardından iç savaşlarla çalkalanıyor. Ukrayna’da ise bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin hükümete karşı saldırıları sürüyor.
ORTA DOĞU SAVAŞIN KALBİ
Yüz yıllık savaşlarla gündeme gelen Orta Doğu belki de savaş denilince akla gelen ilk yerlerden biri. Şu anda Suriye ile gündemde olan ve üçüncü dünya savaşına kapı aralamasından endişe edilen Suriye’de 6 ülke fiilen 98 farklı gruba karşı rejimin yanında çarpışıyor. Orta Doğu’da Suriye dışında 7 ülke daha sıcak bölgeler arasında. Çarpışan grup sayısı ise 228. En yoğun ülkeler ise Irak, İsrail-Filistin ve Yemen 4 Türkiye ise PKK, HPG, TAK ve DHKP-C gibi aşırı sol terör örgütlerinin yıllardır süren saldırılarına karşı ordu ve polis ile mücadele ediyor.
YA BAĞIMSIZLIK YA ÖZERKLİK
Dünya genelinde farklı bölgelerde 42 farklı grup ise bağımsızlık ve özerk bölge oluşturmak amacıyla bulundukları ülkelerde çatışma halinde.
AMERİKA KITASINDA UYUŞTURUCU SAVAŞI
Amerika kıtasında 5 ülke savaşlarla çalkalanıyor. Ancak daha çok uyuşturucu kartelleri ile yaşanan savaşlarla gündemde. 25 farklı milis-gerilla, ayrılıkçı grubun müdahil olduğu savaş ve çatışmalarda Kolombiya ve Meksika ön plana çıkıyor. Kolombiya isyancı gruplarla merkezi hükümetin çatışmalarına sahne olurken, Meksika daha çok narcotraffik savaşlarının yaşandığı ülke olarak anılıyor.
İHA