Düşünce Gücüyle Teknolojik Ürün Kullanılması Artık Hayal Değil
Düşünce gücüyle teknolojinin kullanılması yavaş yavaş piyasada yerini almaya başladı. Kullanıcıların, teknolojik ürünleri düşüncelerini kullanarak kontrol etmeleri artık bir hayal değil.
Bu konuda çalışmalar yürüten başlıca şirketlerden biri, 299 dolara piyasaya sunduğu ürünüyle Emotiv, bir diğeri ise InteraXon. Sunulan sistem, beyinden yayılan elektrik sinyallerini algılayarak, bilgisayarın okuyabileceği şekilde farklı komutlara çeviriyor.
InteraXon’un websitesinde yapılan açıklamaya göre beyin, başımızın dış tarafında yankılanan elektriksel bir model üretir ve bu sinyaller EEG (Elektroensefalografi) dediğimiz aletlerle algılanır. EEG düşüncelerimizi okuyamaz, sadece ne kadar sakin ya da ne kadar tetikte olduğumuz gibi beynin genel aktivite modelini algılayabilir. Örneğin çalışmayla daha önce kullanmadığımız bir kasımızı esnetmek gibi, aynı şekilde beyin dalgası modelimizde de oynama yapabiliriz. InteraXon ve Emotiv’in EEG sistemleri de bu beyin dalgalarını ölçerek, beyinden algılanan sinyallerdeki değişimleri, bilgisayar tarafından algılanan komutlara dönüştürüyor.
Fakat tüm bunların yanında, geliştirilen sistem, kullanıcı ‘sola dön’ diye düşündüğünde, bilgisayarın kontrolü altındaki karakter sola dönüyor şeklinde algılanmamalı. Öncelikle kullanıcının EEG’nin tanıyabildiği değişik türdeki düşünceleri kontrol etmeyi öğrenmesi ve ardından da gelen sinyalleri bilgisayar komutuyla ilişkilendirmesi gerekiyor.
Emotiv’in websitesinden alınan bilgiye göre ürün, hem birçok PC ile kablosuz olarak, hem de Emotiv’in sunmuş olduğu bazı uygulamalarla birlikte kullanılabiliyor.
Kaynak: www.theepochtimes.com