Eğirdir Gölü Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Fotoğraf: İsparta Valiliği

DSİ Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, tedbir alınmaması halinde Eğirdir Gölü’nde su seviyesinin 913 metreye gerileyeceği ve gölün ikiye ayrılacağını söyledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, tedbir alınmaması halinde Eğirdir Gölü’nde su seviyesinin 913 metreye gerileyeceği ve gölün ikiye ayrılacağını söyledi. Karaaslan, “Mutlaka yüzde 50 sınırlı sulamayla başlamamız gerekiyor. Daha sonra ise sulamaların rehabilitasyonu ve damlama sulamaya geçmemiz gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Isparta’daki Eğirdir Gölü vahşi sulama, havzayı besleyen akarsu, dere, çaylara çok sayıda gölet, baraj ve hidroelektreki santrali (HES) yapılması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Isparta’nın su kaynaklarının korunması ve etkin yönetimini sağlamak üzere oluşturulan İl Su Kurulu, Vali Aydın Baruş başkanlığında toplandı. Toplantıya Devlet Su İşleri Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, tüm ilçe kaymakamları, üniversite temsilcileri ile ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı. Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan, iklim değişikliğinin su kaynaklarına olası etkileri, iyi ve kötü durum senaryoları ile alınması gereken tedbirleri bir sunumla katılımcılara aktardı.

Fotoğraf: İsparta Valiliği

Karaaslan , “İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisiyle ilgili çalışma yaptık. Gelinen safhada özellikle 2030 yılında Türkiye’de nüfus yüzde 10 artacak ve su kaynaklarımızın potansiyeli de yüzde 20 azalacak. Gerekli tedbirleri almazsak 2030 yılında maalesef su fakiri ülke durumuna düşeceğiz. Isparta’ya gelecek olursak 2021 yılındaki kuraklık yaşanırsa 2028 yılında Eğirdir Gölümüz maalesef 913 metreye geriliyor ve göl ikiye ayrılıyor. Normal şartlar devam ederse yani azalım eğilimi bu şekilde devam ederse 2021 yılındaki gibi kuraklık yaşamazsak ve hiçbir tedbir almazsak göl yine 913 metreye geliyor ve ikiye ayrılıyor. Yüzde 50 sınırlı sulamaya şimdiden başlarsak gölü kurtarıyoruz, göl 916- 917 metreye kadar gelebiliyor. Mutlaka yüzde 50 sınırlı sulamayla başlamamız gerekiyor. Daha sonra ise sulamaların rehabilitasyonu ve damlama sulamaya geçmemiz gerekiyor” dedi.
Vali Aydın Baruş ise “Mevcut elimizdeki tarımsal potansiyeli de düşündüğümüzde yeterli su miktarına sahip olabildiğimiz söylenemez. Bu nedenle sahip olduğumuz kaynakların verimli kullanımı son derece önem taşımaktadır. Su kaynaklarının verimli şekilde kullanılması ve geleceğe ilişkin su yönetme konusunda önemli kararların alınması bakımından İl Su Kurulları kuruldu” diye konuştu.
Ayrıca konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Meclis Başkanlığı’na bir araştırma önergesi verdi. Eğirdir Gölü’nün içme ve tarımsal sulamada hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Halıcı, “Gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü ve havzası yok olacak” dedi.
Göller Bölgesi’nde yer alan Eğirdir Gölü’nün üç milyon yıl önce oluştuğu kabul ediliyor. Endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan göl, kuş gözlemciliği için de önemli merkezlerden. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescillenen göl, 2021’de Cumhurbaşkanlığınca “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilmişti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.