Ekber Şah’ın Hayalet Şehri: Fetihpur Sikri
Fatehpur Sikri Hindistan’ın Agra kentine 40 kilometre uzaklıkta bulunan bir hayalet kent. Kelime anlamı Zafer Şehri. Turistlerin büyük ilgisini çeken bu kent terk edilmiş bir kent olmasına karşın mimarisi ve tarihi ile büyük ilgi görüyor. Zaten şehir Unesco tarafından koruma altına alınmış durumda. Moğol mimarisindeki külliye modeli burada da hakim. Şehirde medrese, saat kulesi, camii de bulunuyor.
Kentin en önemli özelliklerinden birisi Hindistan’daki birkaç dinin ortak özelliklerini barındıran bir anlayış ile inşa edilmiş olması. Binalardaki motifler çeşitli dinlere ait figürlerden oluşuyor. O zamanki şah, burada karma bir inanç sistemi oluşturmaya çalışmış.
Dünyanin en muhtesem hayalet kentlerinden olan dört yüz küsür yillik Fatehpur Sikri’nin öyküsü ilginç… Ekber Sah on iki yildir tahttadir, imparatorluk git gide büyümektedir, ancak yolunda gitmeyen bir sey vardir
Ekber Sah’in üç yüz karisi, hareminde de bes bini askin cariyesi bulunmasina karsin bir türlü çocugu olmamaktadir. Ekber Sah, Sikri’de Seyh Selim Çistî adinda bir evliyayi ziyaret eder. Evliya bir kehanette bulunur ve Sah’in yakinda üç çocugu olacagini söyler. Ve hemen ertesi yil, sahin Sikri’de bir oglu dogar! Ne hikmetse, birincinin hemen ardindan iki oglu daha oluverir.
Bu mucize üzerine Ekber Sah, evliyanin dergâhinin yakinlarinda Fatehpur Sikri adinda bir kent kurulmasini emreder. Ancak, kentin su kaynaklari fevkalâde yetersizdir. Sonunda Fatehpur Sikri’nin su kaynaklari kurur ve kent kerbelâya döner… Bunun üzerine terk edilen Fatehpur Sikri de hayalet kent gibi ortada kalır.
Faydalanılan kaynaklar:
http://www.pbs.org/thestoryofindia/gallery/photos/15.html
http://edaquincy.typepad.com/edaquincy/2009/12/index.html
http://www.gardenvisit.com/garden/fatehpur_sikri-city_of_victory