Eski Mısır Mezarında 2.000 Yıllık Eserler ve Mumyalar Bulundu
23 Nisan’da güney Mısır’da iki bin yıl öncesine ait değerli eserler ve mumyalar gün ışığına çıkarıldı.
Associated Press’in bildirdiğine göre, Mısır Arap Cumhuriyeti Eski Eserler Bakanlığı, Kahire’nin 867 km güneyindeki Aswan bölgesinde, Greko-Romen dönemine ait, taşa oyulmuş antik bir mezar bulunduğunu doğruladı.
Makedon Kralı Büyük İskender’in antik Yunan’da yükselişi Greko-Romen Döneminde (M.Ö. 332 – M.S. 395) gerçekleşti. Büyük İskender, bugünkü İran’ın bulunduğu Pers bölgesini fethederek Mısır’a hâkim oldu ve günümüzde Mısır’ın en büyük ikinci şehri olan İskenderiye’yi kurdu.
Mısır mezarı, Milano Üniversitesi profesörü Patrizia Piacentini liderliğindeki bir İtalyan arkeoloji heyeti tarafından, III. Ağa Han, Sultan Sır Muhammed Şah’ın mozolesi yakınında keşfedildi. III. Ağa Han, Hindistan’da dini haklar için mücadele etmiş ve 1957’deki ölümünden iki yıl sonra eski kışlık villasının bulunduğu bölgeye gömülmüştür.
Mezarda, içlerinde genç çocukların da bulunduğu yaklaşık 30 mumya bulundu. Piacentini bunların muhtemelen annelerle çocuklarını içeren, “üst üste sarılmış” mumyalar olduğunu düşünüyor.
Ayrıca altın boyalı cenaze töreni maskeleri, heykelcikler, amfora benzeri testiler, dini törenlerde kullanılan vazolar, içlerinde hala yiyecek bulunan kaplar, tabut parçaları, bir lamba ve birbirine yapıştırılmış keten veya papirüs dokuma lifi demetleri halinde beyaz mukavvalar da bulundu.
Mezarın kuzey duvarına yaslanmış, palmiye ağacından yapılmış ve keten şeritleriyle birleştirilmiş sağlam bir sedye bulundu. Sedyenin mumyaları mezara taşımak için kullanıldığı anlaşıldı.
Piacentini bir ifadesinde, “Greko-Romen dönemine ait birçok önemli arkeolojik eserler bulundu. Ayrıca ayak tırnakları süslenmiş ve ayağında sandalet olan bir mumyanın ayaklarının üzerinde, üzerine ayak izleri basılmış kartonlardan oluşan büyük bir mukavva koleksiyonu da bulundu” dedi.
Eski Mısır mitolojisine göre öbür dünyada kişinin mezarından uçarak çıkıp hayati özlerine katılacağına inanılan, bir çift küçük Ba kuşu heykeli de gün ışığına çıkarıldı.
Piacentini, “İki küçük heykel bulundu. Bunlardan biri iyi bir şekilde korunmuş Ba kuşuydu. Bu kuş, merhum kişinin ruhunu temsil eder ve şekil olarak onun tüm ayrıntılarını gösterir” dedi. “Ayrıca mezarda içlerinde mumyalamada (beyin giderme amacıyla) kullanılan katran bulunan iki çömleğin de parçaları bulundu.”
Buna ek olarak, Eski Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Waziri, mezarda kutsal yazıtlar ve parçalanmış tabutlar bulunduğunu söyledi.
Tabutlardan birinde, mezar sahibi Tjt’un adına yazılmış tam bir metin bulundu.
Waziri “Mezar içinde, mezarlık sahibi Tjt’nin adının bulunması görevini içeren bir hiyeroglif metnin tamamı bulunan boyalı bir ahşap tabut bulundu. Ayrıca [Ağa] Han’ın üçüncü bölgesindeki dini cenaze törenlerinde yapılan ve Nil’in İlk Katarakt tanrılarına [Anuket, Khnum ve Satet] ithaf edilen (dualar) bulunan bir metin bulundu” dedi.
Mısır Eski Eserler Bakanlığı heyet başkanı Aiman Ashmawy, mezarın yan tarafında bir merdiven olduğunu ve oyulmuş taştan bir lahit bulunan yan odaya çıktığını söyledi. Bir grup mumyanın ön kısmında iyi korunamamış bir başka taş bölüm bulunduğunu bildirdi.
Anıt mezar ve çevresindeki alanda bulunan yaklaşık 300 ayrı mezarın tam bir haritasının çıkarılması ile arkeolojik görev tamamlanmış oldu. Tüm mezarların M.Ö. 6. yüzyıl ve M.S. 4. yüzyıl arasına ait olduğu tahmin ediliyor.
Mısır, 2011’de diktatör Hüsnü Mübarek’in cumhurbaşkanlığının sona ermesinden bu yana büyük bir sıkıntı çeken ülke turizm sektörünü teşvik edeceği ümidiyle, düzenli olarak yeni keşifler açıklıyor. Mübarek, kitlesel protestoların başlangıcından iki ay sonra, Silahlı Kuvvetler Yüksek Kurulu’na teslim olmuştu.
Yazan: Richard SZABO, Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.