İki Kongre Üyesinden G. Kore’ye Falun Gong Üyelerinin Sınır Dışı Edilmesine Bir Son Verin Çağrısı

Sınır dışı edilerek Kore’den Çin’e gönderilen ve orada işkenceye maruz kalan Falun Gong uygulayıcıları için Washington’da Güney Kore büyük elçiliği önünde yapılan protesto gösterisi (Lisa Fan/Epoch Times)

6 Eylül’de Seul Göçmen Bürosu yetkilileri tarafından, Çin kökenli Falun Gong uygulayıcıları olan 26 yaşındaki Bay Jin ve karısı Bayan Ma ulusal polis eşliğinde Çin’e geri dönmeleri için zorlandı. Sığınma hakları red edildikten sonra uygun olmayan durumlarından dolayı tutuklandılar.

Jin, şu anda göçmenler için olan, Yabancı Tutuklama ve Koruma merkezinde Çin’e geri gönderilme durumu ile karşı karşıya kaldı. Karısı da tutuklu olmadığı halde, ülkesine geri gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya.

15 Eylül’de Güney Kore Washington Büyükelçiliği önünde, Falun Gong uygulayıcılarını Çin’e geri göndermesin ve onların Güney Kore’de kalmalarına bir çare bulsun diye Başbakan Lee Myung-Bak’a karşı çağrı yapılan bir yürüyüş ve gösteri gerçekleştirildi.

Falun Gong uygulayıcıları Çin’e geri gönderildikleri takdirde, hapse atılarak, zaman zaman ölümlerine neden olan işkenceye maruz bırakılacaklar. Falun Gong, meditasyon egzersizleri ve evrenin ilkeleri olan Doğruluk-Merhamet-Tolerans ilkelerini içeren spiritüel bir uygulama sistemidir. Fakat Temmuz 1999’dan beri Çin’de yasaklandığından dolayı Çin Komünist Parti tarafından uygulayıcılarına işkence edilmektedir.

Falun Dafa Bilgi Merkezinin (FDIC) verdiği bilgiye göre 2009’dan beri Güney Kore en az 10 Falun Gong göçmenini Çin’e geri göndermiş. Şu anda hala 56 Falun Gong göçmeni Kore’de geri gönderilme tehdidi ile karşı karşıya kalmış durumda.

Kaliforniya Kongre üyesi Dana Rohrabacher (R-CA), Başbakan Lee’ye yazdığı mektupta  “Eğer onları geri gönderirseniz, bu durum onların ölümüne sebep olabilir, çünkü Pekin diktatörlüğü Falun Gong hareketine karşı yok etme bilincini gözler önüne seriyor” dedi.  Rohrabacher, Dış İşlerinde Parlamento üyesi ve Gözetim-Araştırma kurulundaki Yönetim Kurulu Başkanı.

Rohrabacher’ın mektubu, Falun Gong üyelerinin Kore’den sınır dışı edilerek Çin’e geri gönderilmelerinin durdurulması için Seul hükümetine çağrıda bulunuyor.

Yerel Yükümlülükler

Kaliforniya kongre üyesi John Garamendi, Washington’da yapılan gösteride yaptığı konuşmasında, “Hiç kimse, hiçbir yerde – sosyal, ekonomik ve politik statüsünün ne olduğuna bakılmaksızın-  herhangi bir insana direk olarak veya indirek olarak başka insanları kullanarak şiddet uygulama hakkına sahip değildir. Bunun yanı sıra, işkence ahlak dışı, ulusal kurallara ve yasalara göre kabul edilemez bir davranıştır” dedi.

Garamendi’nin ahlaki savunması, Güney Kore’nin uygulamak zorunda olduğu yerel yükümlülükleri ile beraber daha da kuvvetlendi. Birleşmiş Milletlerin işkence ve başka zalimce insanlık dışı ve onur kırıcı davranış ya da cezaya karşı yapılan sözleşmesinin 3. maddesin de;

“Hiçbir ülke, herhangi bir kişinin karşı tarafta zulme, şiddete uğrama tehlikesine sahip olduğunu bildiği halde, onu sınır dışı etme , geri veya başka bir bölgeye gönderme hakkına sahip değildir” dendiğine dikkat çekti.

Garamendi yaptığı basın açıklamasında, BM ile yapılan bu sözleşme gereği Güney Kore’nin, ‘Falun Gong üyeleri gibi göçmenlerin” göz göre göre işkence edileceğinin bilindiği halde geri göndermelerine izin verilmemesi gerektiğini açıkladı.

Çin Rejiminden Gelen Baskı

Protesto sırasında Kore Falun Dafa Derneğinin yaptığı Açıklama (Lisa Fan/Epoch Times)

Kore Falun Dafa Derneği (KFDA), Kore’den Çin’e sınır dışı edilen göçmenlerin Çin rejiminin Kore hükümetine karşı yaptığı baskılardan kaynaklandığını açıkladı.

KDFA yaptığı açıklamasında, 24 Ocak’ta aniden meydana gelen sınır dışı edilme olaylarında 3 Falun Gong uygulayıcısının, Güney Kore Göçmen Bürosuna Çin Rejiminden iki Çin yetkilisinin yaptığı ziyaret sonrasında Çin’e geri gönderildiğini söylediler.

Mart 2005’te, Falun Gong’a işkence etmede en önemli rollerden birini oynayan ve Çin’in güvenlik bölümünün başkanı olan Zhou Yongkang’ın, Güney Kore’nin Adalet Bakanı ile bir görüşme yapmıştı. Yapılan görüşmeden hemen kısa bir süre sonra 32 Falun Gong Göçmeninin ülkeye kabul edilme istekleri red edildi.

Daha sonraki sınır dışı edilme olayları 2009 baharında, propanganda şefi ve Politburo komitesi üyesi olan Li Changchun’un Güney Kore’yi ziyaret etmesinden sonra gerçekleşmişti.

KFDA açıklamasında, Kore hükümetine kısa ve öz olarak, “Falun Gong uygulayıcılarını Güney Kore’nin dışına atın” talimatı verildiğini belirtti.

Bu hareketin durması için 14 Ağustosta, 23 ABD kongre üyesi Güney Kore’ye, “Falun Gong uygulayıcılarının Çin’e geri gönderilmemesi için mektup yazmışlardı.   Mektuplar, “ Bugün dünyada Falun Gong uygulayıcılarına karşı yapılan acımasız işkencenin devam ettiğini” içeriyordu.

FDIC web sitesine göre,“Yüz binlerce Falun Gong uygulayıcısı, fazla sayıda olduklarından ve inançları yüzünden tutuklama kamplarında, Çin’de tutuklanıp, işkenceye uğruyorlar.”

Ayrıca FDIC şimdiye kadar tespit edilen 3,400 Falun Gong uygulayıcısının işkence ve zulüm yüzünden öldüğünü belirtirken, daha tespit edilemeyen on binlercesinin olduğunu söylüyor.

İngilizce Metin

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.