Fotoğrafçının Objektifinden Karıncaların Hayatı (Fotoğraf Galerisi)

Farklı Bir Açıdan Karıncaların Dünyası

Karıncaların Hayatı (Epoch Times)

Karıncalar– böcekler familyasında hem tür sayısı olarak hem genel karınca familyası sayısını oluşturan en büyük familya olarak bilinir. Bütün karıncalar toplumsal hayat biçimini sürdürür ve asla yalnız yaşayamazlar. Karıncalar tüm işlerini beraber işbirliği yaparak gerçekleştirirler ve böyle bir çalışma yöntemi bireysel çalışmaktan çok daha verimli oluyor.

Uzmanlar, karıncaların sadece iyi ve çok çalışmakla kalmadığını aynı zamanda çok iyi dinlenmeyi de bildiklerini söylüyorlar. Karıncalar oldukça fazla zamanlarını kendi hijyenleri için ve bakım yapmak için harcıyorlar. Bu böcekler toprakta kazdıkları deliğin içine girerek, kol ve bacaklarını gövdesine kasarak uyurlar, uyandıklarında ise tıpkı insanlar gibi esner ve bacak ve kollarını uzatarak gerinirler.

Karıncaların Hayatı (Epoch Times)

Karıncalar, kendi grublarından olan birçok böcekler gibi karbonhidratlı ve proteinli besinler ile beslenirler. Karbonhidratlı besinler “işçi” karıncaların aktif bir yaşam sürdürebilmelerini sağlar, proteinli besinler ise larvalar ve döl veren dişi karıncalar tarafından yenilir. Karıncalar için proteinli besinler “işçi” karıncaların avlandıkları çeşitli böcekler, aynı zamanda mantarlar ve tohumlardır. Karıncalar için karbonhidratlı yiyeceklerin ana kaynağı ise büyük miktarda şeker içeren, bitkilerin üzerindeki tatlı sıvı ve yaprak bitlerinin dışkısı. Tatlı yiyecek elde edebilmek için karıncalar genelde yaprak bitlerine iyi bakarlar.

Bu sembiyoz (ortak yaşam) belli bir hasara neden oluyor, fakat çok önemli bir hasar değil, çünkü sarı orman karıncaları ağaçlara ciddi zarar vermeyen bir tür olan yaprak bitlerini yetiştirirler.

Karıncaların çoğunluğu topraklarda yaşarlar. Onların yuvaları geçişlerle bağlanan çok sayıda odalardan oluşur. Birçok karıncalar ağaç odunlarının içinde veya yapraklardan yaptıkları yuvalarda yaşarlar. Karıncalar ve bitkiler arasında yaygın ortak yaşamın bir başka şekli daha var. Bazı bitkiler karıncalara barınak ve gıda sağlar, karıncalar ise o bitkilere zarar veren şeyleri yok ederler.

Bazen karıncalar insanların evlerinde ortaya çıkarlar. Siyah bahçe karıncaları yaprak bitlerini yetiştirirler ve bununla bahçedeki bitkilere zarar verirler. Başka bir tür karınca daha var ki “orak-karıncalar”, onlar bizim ekinlere göz koyanlardan.

Fakat karıncalar birçok fayda da sağlarlar. Güney Amerika’da solucanlar yerine toprakları havalandırır, yumuşatırlar. Kırmızı orman karıncaları, ormana zarar veren çok sayıda zararlı böceği yer. Bir günde bir karınca ordusu 100.000 kadar zararlı böceği yok eder. Karıncalar aynı zamanda çiçek ve otların tohumlarını yayarlar. Yeraltı tünelleri kazarak, toprağı gevşetirler ve karıştırırlar. Ormanda karıncaların var olması bitki ve hayvan topluluklarının gelişimi için iyidir.

Orijinal Haber: Rusça Epoch Times

FOTOĞRAF GALERİSİ:

Karıncaların hayatı: Fotoğraflar: news.zhengjian.org

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.