Geleneksel Japon Kültürü Bursa’da Sergilenecek
BURSA– İlk Türk-Japon ticari ilişkilerinin başladığı yer olarak özel bir önem taşıyan Bursa, Japon kültür ve sanatının çok özel örneklerine ev sahipliği yapacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gökçen ailesi işbirliği ile gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında Bursalılar, Japon kültür ve sanatından çok özel örneklerini izleme imkanı bulacak. ‘2010 Türkiye’de Japon Yılı’ projesi kapsamında düzenlenen Matsuri etkinlikleri İstanbul ve Gaziantep’in ardından, tarihi İpek Yolu’nun sonlandığı Bursa’da da başlıyor. Matsuri 2010 Bursa, özel bir sergiyle başlayacak. ‘İpeğe Dokunan Bir Dostluk Hikayesi’ adı verilen sergide Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşanmış dostluk öyküsü dile getirilecek. Ayrıca Japon ve Türk akademisyenlerin katılımıyla ‘Bursa’da İlk Türk-Japon Sanayi Ortaklığı Sempozyumu’ gerçekleştirilecek. Geleneğe saygının bir göstergesi olan Matsuri etkinlikleri, iki ülke kültürünü yakınlaştırmanın yanı sıra, Bursa tarihine özel bir sayfa ekleyecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, derin kültürel zenginlikleri olan ve geleneksel kültürünü en iyi yaşatan toplumlardan biri olan Japonlarla kültürel işbirliği yapmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Japon Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Bursa’da birbirinden renkli kültürel etkinliklerin sergileneceğini ifade eden Altepe, tüm Bursalıları bu kültürel zenginliği izlemeye davet etti.
Japonya’da ‘kutlama, festival’ anlamına gelen Matsuri sözcüğü, Japon toplumunda geleneksel festivaller için kullanılıyor. Genellikle hasadın sona erdiği tarihlerde yapılan bu festivaller zamanla çağdaş bir nitelik kazanmışsa da, özgün halinin korunmasına özen gösteriliyor. Her cemaatin kendince hazırlandığı festivalde şarkılar söyleniyor, rengarenk kostümlerle geleneksel danslar yapılıyor, ışıl ışıl fener alayları düzenleniyor, Yamahoko adı verilen arabalar süsleniyor, omuzlarda gezdiriliyor.
Japon toplumunu birbirine bağlayan en önemli kültürel etkinliklerden olan Matsuri ve Yamahoko geleneği bir anlamda Türk toplumunun da aşina olduğu Hıdırellez’i veya Osmanlı Padişah Şenliklerini çağrıştırıyor. Arapçada hurma ağacı anlamına gelen, üzerine birçok malzemenin asıldığı, metrelerce uzunlukta hazırlanan Nahıl’lar ise adeta Yamahoko’ya atıfta bulunuyor.
Bursa ve Japon kültürünün ortak noktası ipek dokumacılığı; Matsuri’nin Bursa ayağına özel ve farklı bir anlam yüklüyor. 1929 yılında, Japon İmparator ailesine mensup Kont Otani Kozui ve Bursa’nın ileri gelenlerinden Milletvekili Saffet Beyzade Memduh Bey, Bursa’da ilk Türk-Japon sanayi ortaklığı olarak anılan Türk-Japon Dokuma ve Boya Fabrikası’nı kurmuştu.