Gerçek Çin Tıbbına Ne Oldu? (2. Bölüm)

 

“Çin tıbbında kişi gerçek yeteneklere sahip olur. Samimi bir niyetle hastalarını tedavi eder ve eğer kendi yetenekleri tedavi için yetersizse içtenlikle başka bir ustayı tavsiye eder.” Yu Hong Chao

“Günümüzde tıp bütünleşmiş durumda –ne Batı tıbbı yoğunlukta ne de Doğu tıbbı-“ diyen Geleneksel Çin Tıbbı doktoru Yu Hong Chao, Çin tıbbının Çin rejimi tarafından Batı tıbbı prensipleri doğrultusunda gelişime zorlandığı inancında.

 “Öğretilenlerin yarısı Çin tıbbı diğer yarısı ise Batı tıbbı “ diyen Yu Hong Chao “bu durum Geleneksel Çin tıbbının yok olmasına sebep olacaktır” diye ekliyor.

Yu Hong Chao “Bizler yarım Çin tıbbına sahip olacağız” diyor. “Şu anki uygulama gerçek klinik deneyimler edinmeden, sadece şifalı bitkileri hazırlama veya kitapların nasıl çalışılacağı üzerine.” Gerçekten hastalıkları anlayan ve onları tedavi etme yeteneğine sahip olan kişiler sadece birkaç kişi ve oldukça nadir görülüyor.”

Geleneksel Çin tıbbının yüzünü bir anda değiştiren yeni tüzük 1999’da yürürlüğe girdi. Yu Hong Chao gibi birçok doktor muazzam bilgilere ve yeteneklere sahipler fakat yeni yasal düzenleme ile bunları kullanabilecekleri ortamı kaybettiler. Bu durum muazzam ustaların öğrencilerinin pratisyen hekim olarak kayıt olmasının sebebidir fakat onların ustaları da sadece pratisyen hekim olarak kaydediliyor.

Çin Tıbbının yeni düzenlemesine göre “kayıt olan Çin pratisyen hekimi” hastalık izni için evrak hazırlayamaz veya reçete yazamaz. Hastanedeki pozisyonu “Lisanslı Pratisyen Hemşire” gibidir. Yu Hong Chao geleneksel Çin tıbbının yakında tamamıyla yok olacağı konusunda çok endişeli.  Fakat maalesef çoğu Çinli kendi öz kültürlerine neler olduğunun farkında bile değil.

Yu Hong Chao gerçek tıptan bahsederken şu tanımı yaptı “Çin tıbbında kişi gerçek yeteneklere sahip olur. Samimi bir niyetle hastalarını tedavi eder ve eğer kendi yetenekleri tedavi için yetersizse içtenlikle başka bir ustayı tavsiye eder.”

“Eğer doktor 10 hastadan 6’sını tedavi edebiliyorsa, birinci sınıf tıp doktoru olarak varsayılırdı. Eğer sadece bir kişiyi tedavi edebiliyorsa, hastalıkları tedavi edemediği varsayılırdı. Eğer hastalıkları tedavi edemiyorsa ne hüneri vardır ki?”

“Örneğin ben, bir doktora 10 hasta yollarsam, hepsini tedavi ederdi. Bu birinci sınıf Çin tıp doktorudur. Ankilozan spondilit batı tıbbının tedavi edemediği bir hastalıktır ancak gerçek Çin tıbbında %80’den fazla bir oranda tedavi sağlanmaktadır.”

“Şu an çok fazla gerçek Çin tıbbı doktoru bulunmaktadır fakat ne yazık ki sertifikaları olmadığı için tedavi edemiyorlar.” Birçok hastanın etrafta gerçek bir Çin tıp doktoru arıyor olması fakat bulamayarak  olumsuz tedavilerin sonuçlarına katlanıyor olmaları Yu Hong Chao için oldukça üzücü bir durum.

Gerçek tıp doktorları para kazanmak yerine insanların hayatlarını kurtarmayı hedefler. Yu Hong Chao’nun kliniğinin duvarında “Yoksullar için indirim yapılır veya ücret alınmaz” yazıyor.

Yu Hong Chao ustasının öğretilerini takip etmek zorunda olduğunu fakat aynı zamanda günümüz toplumunda ahlaki çöküşle birlikte tedavi olan hastaların teşekkür etmek için bir telefon bile etmediklerinden yakındı.

Topluma Hizmet

2010 istatistiklerine göre, Hong Kong ortalama yaşam süresi en yüksek dünyanın ikinci ülkesi seçildi. Yu Hong Chao bunun sebebinin Hong Kong’un gerçek Çin tıbbı doktorlarına sahip olmasının olduğunu düşünüyor.

 “Diğer birçok ülke yiyecekler ve hava gibi çok daha iyi çevresel koşullara sahipler, fakat halen Hong Kong’la rekabet edemiyorlar. Gerçek Çin tıp doktorları kaybolduğunda, Hong Kong’daki yaşam süresi oranı da düşecektir.”

Atalarının mirası olan Çin Tıbbına devam edebilmesi için, Yu Hong Chao “Antik Çin Tıbbını Koruma Derneği”ni kurmuş. Kar gütmeyen, hayır kurumu niteliğinde bir organizasyon. Bay Yu böylelikle 5.000 yıllık bir geçmişi olan geleneksel Çin Tıbbını koruyabileceğini umut ediyor.

Dernek ilk kurulduğunda, Yu Hong Chao’nun siyah saçları vardı. Şimdi birkaç yıl geçti ve saçları griye döndü. İhtiyar bir hekim için sürekli toplantılara katılmak, sokaklarda protestolar yapmak oldukça zor bir iş. Fakat ihtiyar bir hekim evinde oturup da hayatın tadını çıkaramaz, o haberleri topluma yayma ve toplumu uyandırma ihtiyacı duyar.

Son 10 yıldır Yu Hong Chao, çarpıtılmış haberleri açığa çıkarmak için ayağa kalktı. O Hong Kong’un sakinlerinin geleneksel Çin tıbbının gerçek değerini bileceklerini ve takdir edeceklerini umuyor. Bay Yu son olarak  şöyle dedi: “Bazı hastalıklar Batı tıbbı ile iyileştirilemiyor ve hayat diğer seçenekler ile kesinlikle çok daha iyi”.

Orijinal İngilizce Metin: What Happened to Real Chinese Medicine? (Part 2)

İlgili Haberler:

Antik Çin Tıbbına Ne Oldu? (1.Bölüm)

Antik Çin Tıbbında Doktorlar Olağanüstü Yeteneklerle Tedavi Ederdi

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.