“Görünmez Müzisyenler” Sergisi İstanbul Rahmi Koç Müzesinde

Sergide Automatia Musica Vakfı bünyesindeki 250 mekanik müzik kutusundan özenle seçilen 80 parça yer alıyor.

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde 29 Mayıs’a dek gezilebilecek “Görünmez Müzisyenler” sergisiyle ilgili bilgi veren Automatia Musica Vakfı Uluslararası Sergiler Direktörü Scarlett de Fays, serginin bir grup koleksiyoncunun eserlerinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.

Vakfın “mekanik müzik bilincinde bir yolculuk” ana fikri ile bir araya getirdiği koleksiyonda, müzik otomasyon sistemleri ile mekanik enstrümanlar, 1750’lerden günümüze müzik tarihini, mekanik ve mühendislik ağırlıklı yanıyla yansıtıyor.

Avrupa, ABD ve Uzakdoğu’da 25 ayrı şehirde, 1995 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen sergiler, 1 milyon 880 bin kişi tarafından ziyaret edildi. “Görünmez Müzisyenler” diğer ülkelerde daha önce “18. Yüzyıl’da Salon”, “Sokakta… Panayırda…”, “Manuel Zamanlar”, “Orkestrasyon ve Benzersiz Senfoni” gibi başlıklarla sergilendi.

SERGİDE YER ALAN ESERLERDEN BAZILARI
1- Adolphe Sax Otomatı ve eşlik eden piyano: Nefesli çalgılar ustası, asıl ününü saksafonu icat etmesine borçlu olan, 1814-1894 yılları arasında yaşamış Belçikalı müzisyen Adolphe Sax anısına Automatia Musica Vakfı için özel olarak üretildi. Dünya üzerinde başka örneği yok.

2- Fenice’ye Övgü: Avrupa’nın en ünlü opera binalarından La Fenice’de 10 dakikalık büyüleyici gösteri. Verdi’nin müziği eşliğinde, değişen mekanize dekoruyla ünlü tiyatroyu selamlayan bir eser. Uluslararası üne sahip Belçikalı sanatçılar Thierry Bosquet ve Michel Dumont tarafından Automatia Musica Vakfı için özel olarak yapıldı.

3- Mills markalı, Violano Virtuosa model otomatik piyano keman: 1910-1920 arası dönemin en büyük 10 icadından biri olarak kabul edilmişti. Görkemli piyano keman, Titanic gemisindeki yerini almak için New York’ta bekliyordu. Talihsiz kaza nedeniyle bu kavuşma gerçekleşemedi.

4- Steck markalı Duo Art Çin dekorlu havalı piyano: Dünyaca ünlü besteci Gershwin’in bizzat ürettiği perfore kağıt rulo sayesinde “Rhapsody in Blue” isimli eseri seslendiriyor. Bir piyanist kadar hassas, tüm nüansları yakalayabiliyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.