Greenpeace’in salı günü yayınladığı raporunda, çoğu giyim ürünlerinin üretildiği Filipinler ve Çin’de, dünyanın en ünlü 14 giyim markasını da içeren ürünlerde, zehir kalıntıları ve hormon bozucu kimyasallar bulundu.
Uluslarası çapta satış yapan Adidas, H&M ve Abercromibe & Fitch gibi markaların giyim ürünlerinde ve fabrika üretimi ayakkabılarında, Nonil Fenol Etoksil (NFE) maddesi bulundu. NFE, vücutta iç salgı bezlerinin işlevini bozarak üreme sistemine zarar veriyor.
Araştırmanın yönetiminde olan Zhang Kai, Çin Changjang Daily’e yaptığı açıklamada, araştırma sonuçlarının, NFE maddesinin zamanından önce ergenlik dönemine girmeye neden olduğunu gösterdiğini belirtti. Ayrıca yapılan deneylerde, bu çevresel hormonların, erkek balığın dişi balığa dönüşmesine de neden olduğunu söyledi.
Zhang, giyim markalarının içinde bulunan Adidas’ın ürünlerinin yüzde 40’ında bu madde (NFE) bulunurken, Çin markalarında Li Ning’de ise bu oranın yüzde 100 olduğunu belirtti.
Li Ning markası Batı’da çok bilinmezken, aslında Çin’de, Nike ve Adidas’ın yerel olarak rekabet içinde olduğu marka olarak biliniyor.
Zhang, Çin hükümetinin dışarıdan NFE içeren ürünlerin ihraç edilmesine izin vermezken, neden kendi yerel pazarında bu ürünlerin üretilip satılmasına izin verdiğini anlayamadığını söyledi. Çin hükümetinin, NFE kullanımı ve imha edilmesi için henüz yeni bir düzenlemesinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Yayınlanan rapora karşılık Li Ning’in Halka İlişkiler Müdürü bir bildiri yayınlayarak, uluslararası güvenilir test ajansları olan SGS ve CTI tarafından, ürünlerinin Avrupa REACH standartlarına uygun olduğunun belirlendiğini belirtti.
Zhejiang bölgesinde yaşayan yine Zhang isimli bir vatandaş, Li Ning ürünlerini buna rağmen satın almadığını çünkü Çin’de hakla ilişkiler (PR) konusunun alışılmadık bir tarzda yapıldığını ve bazı halka ilişkiler uzmanlarının çok yetenekli olduğunu söyledi. Bu şekilde üstü örtülerek yapılan PR işlerinin bir suç olduğunu, halbuki araştırmada ürünlerin rastgele seçilerek incelemeye gittiğini belirtti.
Li Ning markası kendi PR çalışmalarını yaparken, Greenpeace’in ise bağımsız bir kurum olduğunu söyleyen Zhang, Greenpeace’in ani bir ziyaretle Li Ning şirketine gidip örnek aldığını, dolaysıyla Li Ning’in PR çalışması yapacak zamanı olmadığını söyledi. Bu nedenle böyle bir araştırmanın güvenilir olduğunu ve Çin’de bu şekilde bağımsız değerlendirme yapacak organizasyonların olmadığını söyledi.
Orjinal ingilizce metin