Güney Kore, Pekin’in Yeni Casusluk Karşıtı Yasası Öncesinde Vatandaşları Uyarıyor
Ülke, Çin’e zorunlu olmayan seyahatlerin yapılmamasını tavsiye ediyor.
Güney Kore, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 1 Temmuz’da uygulamaya koymaya hazırlandığı yeni “Casuslukla Mücadele Yasası”nın yürürlüğe girmesine hazırlanırken gerilim tırmanıyor. Algılanan tehdide karşılık olarak Güney Kore, yaygın hükümet uyarıları ve medya tavsiyeleri de dahil olmak üzere önleyici tedbirler aldı, hatta Çin’e zorunlu olmayan seyahatlerin yapılmamasını tavsiye edecek kadar ileri gitti.
Kore haber kuruluşu Hankyoreh’in 28 Haziran tarihli bir haberinde, Koreli gurbetçilerin olası kovuşturmalardan kaçınmak amacıyla işle ilgili istatistiksel ve analitik verileri ofislerinden ve bilgisayarlarından nasıl temizledikleri vurgulandı. Bu veriler genellikle zararsız olsa da, haksız yere casuslukla suçlanma korkusu bu sert önlemlerin alınmasına neden oldu.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Koreli gurbetçi, “Güney Kore-Çin ilişkilerindeki mevcut gerginlik ve Çin’deki gergin atmosfer nedeniyle, bu yasanın bize karşı nasıl kullanılabileceğini tahmin edemiyoruz” dedi.
Çin’deki Güney Kore Büyükelçiliği 26 Haziran’da resmi web sitesinde ÇKP’nin yeni casusluk karşıtı yasasının geniş kapsamı hakkında uyarıda bulunan bir duyuru yayınladı. Çin’de ikamet eden veya Çin’e seyahat etmeyi planlayan Güney Korelilere, iki ülke arasındaki yasal sistem ve kavram farklılıkları nedeniyle “beklenmedik sorunlar” ortaya çıkabileceğinden, dikkatli olmaları tavsiye edildi. Bu uyarı büyük ilgi gördü ve birkaç gün içinde 23.000’den fazla arama kaydedildi.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, proaktif stratejisinin bir parçası olarak 22 Haziran’da turizm sektörüyle bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi ve yeni yasayı turistlerin Çin’e vardıklarında alacakları güvenlik brifinglerine dahil etmeye karar verdi.
Casusluk Yasasının geniş kapsamlı sonuçlarının potansiyelini kabul eden Kore medyası, aynı şekilde kamuoyunu bilinçlendirme konusunda gayretli davrandı.
Chosun Ilbo gibi önde gelen Kore haber kaynakları ÇKP’nin yeni casusluk yasasını keyfi yorumlama ve uygulama potansiyeli nedeniyle eleştirerek ulusal güvenlik kisvesi altında rastgele cezalar verilmesinden korktuklarını belirttiler. Pazar araştırmaları, veri toplama ve hatta Çin lideri Xi Jinping’i eleştiren raporları arama ve kaydetme gibi zararsız faaliyetlerin, nasıl cezai dikkat çekebileceğine işaret etti.
Diğer senaryolar arasında Kuzey Kore’ye bağlı kuruluşlarla etkileşimler, Çin-Kuzey Kore sınır bölgesinin fotoğraflarının çekilmesi, turistlerin istemeden askeri tesislerin veya güvenlik bölgelerinin görüntülerini çekmesi, protesto alanlarının ziyaret edilmesi veya göstericilerin fotoğraflarının çekilmesi yer alıyor. Genellikle zararsız kabul edilen bu tür faaliyetler de yeni yasa kapsamında incelemeye alınabilir.
Kore medyası ve yayınları, Çin’deki Güney Koreli gurbetçileri, işletmeleri ve turistleri son derece dikkatli olmaya çağırdı. Artan endişelerin açık bir yansıması olarak, Çin’e gereksiz yere seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulundular.
‘Kültür Devrimi Anılarını Çağrıştırıyor’
Maeil Business News bir başyazısında yeni yasanın toplumsal kargaşa ve yaygın korku ile karakterize edilen Kültür Devrimi anılarını çağrıştırdığı yorumunda bulundu. Haberde ayrıca ÇKP’nin bu yasayı diplomatik gerginliğin ortasında Güney Kore’ye karşı bir misilleme önlemi olarak kullanabileceği yönündeki endişeler de vurgulandı.
ÇKP lideri Mao Zedong’un himayesi altında 1966’dan 1976’ya kadar süren Kültür Devrimi, Çin’de derin bir kargaşa, şiddet ve toplumsal bozulmanın yaşandığı bir on yıl olmuştur. Bu dönemde devlet, iktidarı sağlamlaştırmak ve muhalefeti bastırmak için muğlak yasa ve yönetmelikleri kullanarak Çin vatandaşlarının yaşamları üzerinde acımasız bir kontrol uyguladı. Resmi tahminlere göre bu dönemde şiddet, zorla çalıştırma ve yaygın kıtlık nedeniyle en az 1,5 milyon insan ölmüştür.
Korea Herald, mevcut çıkmaz ve yaklaşan casuslukla mücadele yasası nedeniyle iki ülke arasındaki sivil alışveriş ve kurumsal faaliyetlerde önemli bir düşüş öngörüyor. Güney Kore’deki ABD THAAD üssünün normalleşme süreci göz önüne alındığında, ikili ilişkilerde daha fazla komplikasyon öngörüyor.
THAAD (Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması), Kuzey Kore’nin olası bir füze saldırısına karşı bir siper olarak 2016-2017 yılları arasında Güney Kore’ye yerleştirilen ABD tasarımı ve üretimi bir füze savar sistemidir. Ancak Pekin, THAAD’ın konuşlandırılmasının Çin’in güvenliğini etkilediği konusunda ısrar etti ve o zamandan beri Güney Kore’ye karşı bir dizi karşı önlem aldı.
Casuslukla mücadele yasasına ek olarak ÇKP, 1 Temmuz’dan itibaren Dış İlişkiler Yasasını uygulamaya koyacak. Yeni yasa, tüm kuruluş ve bireylerin uluslararası alışverişlerde Çin’in çıkarlarını korumasını gerektiriyor. Yasaya göre, “Çin’in ulusal çıkarlarına zarar veren eylemlerde bulunan” herkes yasal olarak sorumlu tutulacak.
Yonhap Haber Ajansı, bu yasaların ÇKP’nin artan ABD-Çin stratejik rekabeti ortasında dış etkileri dizginlerken iç kontrolü güçlendirme politikasının bir örneğini oluşturduğunu gözlemliyor.
Kore’den Çin’e Uçuşlar Yüzde 90 Azaldı
TV Chosun tarafından bildirildiği üzere, Güney Kore-Çin ilişkilerinin gerginleşmesinin göze çarpan bir etkisi de bu yıl Çin’e seyahat eden Korelilerin sayısındaki önemli düşüştür. Mevcut rakamlar, salgın öncesi seviyelere kıyasla yüzde 90’lık şaşırtıcı bir düşüş olduğunu gösteriyor. Çin, Nisan ayında yabancılara yönelik tüm giriş kısıtlamalarını kaldırmasına rağmen, düşüş yine de yüzde 85 gibi önemli bir oranda gerçekleşti.
TV Chosun’un haberine göre, havaalanında ABD’ye seyahat işlemlerinin yapıldığı kontuarlarda uzun kuyruklar görülürken, Çin’e seyahat işlemlerinin yapıldığı kontuarlarda yoğunluk gözle görülür şekilde daha azdı. Bu değişim, Kore havacılık endüstrisini yeniden strateji belirlemeye, Kore-Çin rotalarının sayısını azaltmaya ve Kore-Japonya rotalarının sıklığını artırmaya sevk etti.
Korean Air, 1 Ağustos – 28 Ekim tarihleri arasında Gimpo-Pekin ve 9 Ağustos – 28 Ekim tarihleri arasında Incheon-Xiamen seferlerini askıya aldığını duyurdu. Şu anda Korean Air’in Çin uçuş hacmi, Haziran 2019’daki pandemi öncesi seviyesinin yalnızca üçte biri kadar.
Aynı şekilde Asiana Havayolları da Gimpo-Pekin seferlerini 6 Temmuz’dan, Incheon-Shenzhen seferlerini 8 Temmuz’dan, Incheon-Xi’an seferlerini ise 20 Haziran’dan bu yana askıya almayı planlıyor.
Güney Kore yaklaşmakta olan belirsizliğe hazırlanırken, bu zorlu diplomatik zamanları atlatmak için önleyici tedbirler almaya ve vatandaşları arasında farkındalık yaratmaya devam ediyor.
Haber : Lisa Bian ve Sean Tseng, The Epoch Times
Çeviri : Tijen A.Ç., The Epoch Times, Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.